Pařížské vlakové nádraží Gare du Nord hlídají policisté

Pařížské vlakové nádraží Gare du Nord hlídají policisté Zdroj: čtk

Francie pokračuje v raziích, policie provedla dalších 180 zátahů

Francouzská policie týden po útocích v Paříži pokračuje v intenzivním vyšetřování, které se nyní točí zejména kolem údajného organizátora atentátů Abdelhamida Abaaouda, jenž zemřel při středečním protiteroristickém zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. V noci na dnešek bezpečnostní jednotky uskutečnily na 180 zátahů, zadržely 20 lidí a nalezly 76 zbraní; ve městě Sens byl vyhlášen zákaz vycházení. Belgická policie propustila šest z osmi lidí zadržených při čtvrteční razii v Bruselu a dál pátrá po Salahu Abdeslamovi, který se na útocích nejspíš také podílel. Ministři vnitra EU se shodli, že unie musí vzhledem k tragickým událostem lépe chránit své vnější hranice.

Francouzské úřady poprvé oficiálně potvrdily, že ve středu v Saint-Denis zemřeli tři lidé. Kromě Abaaouda je mrtvá i jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová, která na svém těle odpálila trhavinu. Identita třetího mrtvého zatím není známa.

Belgičana marockého původu Abaaouda před týdnem v pátek okolo 22:00 SEČ zachytily bezpečnostní kamery mezi stanicemi Croix de Chavaux a Montreuil, které jsou součástí linky devět pařížského metra, informoval deník Le Parisien. Místo je od Bataclanu a dalších lokalit, kde teroristé udeřili a zabili celkem 130 lidí, vzdáleno jen několik stanic. Nedaleko zastávek, kde byl Abaaoud nafilmován, byl nalezen černý automobil s ukrytými útočnými puškami.

Média dnes s odvoláním na marocké zdroje rovněž uvedla, že Maroko v říjnu zadrželo Abaaoudova mladšího bratra Yassineho. Stalo se tak na letišti v Agádíru, odkud pochází jeho otec. Yassine je nadále ve vazbě, důvod jeho zadržení uveden nebyl.

Francouzská policie pokračuje v raziích, kterých od atentátů provedla takřka 800; bylo při nich objeveno přes 170 zbraní, zadrženo přes sto osob a dalším více než 160 lidem bylo nařízeno domácí vězení. V noci na dnešek bezpečnostní jednotky uskutečnily na 180 zátahů, mimo jiné i ve městě Sens, kde byl kvůli nálezu zbraní a padělaných dokumentů vyhlášen zákaz vycházení. Platí pro čtvrť Champs-Plaisants od dnešních 22:00 do pondělních 06:00 SEČ.

V pohotovosti jsou policisté i v Belgii a Nizozemsku. V Rotterdamu byli ve čtvrtek zadrženi tři Belgičané, jejichž auto se zdálo policistům podezřelé. Parkovalo u restaurace, kde večeřel starosta města Ahmed Aboutaleb, toho policie z bezpečnostních důvodů evakuovala. Při čtvrtečních raziích týkajících se vyšetřování Bilala Hadfiho, který se odpálil u pařížského národního stadionu Stade de France, zadržela belgická policie osm lidí. Šest z nich později propustila. Další dva lidé byli zatčeni ve čtvrtek při třech raziích ve spojitosti s útoky ve vnitřní Paříži. Z těchto zásahů zůstává ve vazbě jeden člověk.

Belgičtí policisté stejně jako jejich evropští kolegové pátrají po Salahu Abdeslamovi, který se údajně rovněž podílel na teroristických útocích. Podle belgických médií ho svědkové viděli v okolí Anderlechtu či v problematické bruselské čtvrti Molenbeek. Český ministr vnitra Milan Chovanec dnes řekl, že české bezpečnostní složky včas zachytily informace o konkrétním džihádistovi, který dříve cestoval přes Prahu, a řádně až "nadstandardně" je předaly partnerům.

Kvůli útokům v Paříži se dnes v Bruselu mimořádně sešli ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí. Shodli se mimo jiné na tom, že Evropská unie musí lépe chránit své vnější hranice a mít větší přehled o tom, kdo je přechází či přejíždí.