Počátek střelby v koncertním sále Bataclan

Počátek střelby v koncertním sále Bataclan Zdroj: reprofoto Youtube.com

Návod: Co dělat při teroristickém útoku. Je šance na přežití?

Po teroristických útocích z minulého týdne v Paříži, při kterých zemřelo 129 lidí, se mnoho lidí ptá, jak je možné podobné atentáty přežít, a zda proti nim člověk, který se ocitl na špatném místě, vůbec může něco udělat. Britská BBC se pokusila odpovědět. Zveřejnila jakýsi návod. Samozřejmě, že u podobných událostí hraje vždy podstatnou roli štěstí, ale ukazuje se, že pomáhá i předvídavost, zkušenosti a pomoc ostatních.

Mnoho lidí, kteří útoky v Paříži minulý týden přežilo, vypovědělo, že si spletli první výstřely s ohňostrojem. "To je typické," říká John Leach, psycholog a armádní instruktor pro přežití v situacích, kdy jde o život.

Lidé, kteří nepředpokládají, že uslyší střelbu, si ji často spletou s něčím jiným, protože výstřely vůbec neodpovídají jejich předpokladům. "Na situaci reagujeme podle modelů v naší hlavě. Nereagujeme přesně podle toho, co se skutečně děje. To nás dělá zranitelnými," řekl dále Leach.

Například je důležité vědět, kde jsou únikové východy z budov. To většinu lidí nezajímá a ani si toho nevšímají. V koncertním sále Bataclan vyvedl člen ochranky skupinu lidí do bezpečí únikovým východem nalevo od pódia.

Reagujte rychle

Času při útoku je málo, musíte jednat ihned, osoby paralyzované strachem jsou ve větším ohrožení. Většinu lidí náhlý útok samozřejmě naprosto zaskočí. Podle Leache pouze 15 procent lidí zareaguje tak, aby zvýšili své šance na přežití. Dalších 75 procent je v takovém šoku, že nereagují vůbec. Zbylých 10 procent reaguje způsobem, který dokonce sníží jejich šanci na přežití.

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je rychle najít bezpečný úkryt a zmizet z dohledu útočníků. Jako úkryt poslouží jakákoli zeď, nejlépe betonová. V horším případě auto nebo i převrácený stůl (ano, občas to vidíte ve filmech), jako to instinktivně udělalo několik lidí při pařížských útocích, které se odehrály v restauracích.

Další možností je útěk, ale měli byste zvážit, jestli to není příliš nebezpečné, protože se můžete stát dobrým terčem. Pokud mají útočníci vaši útěkovou cestu na dostřel, je lepší zůstat v úkrytu.

Pokud nejste profesionál (voják, policista) a pokud nejste dostatečně ozbrojen (a to naprostá většina lidí není), akce proti útočníkům se nedoporučuje. I když se v některých případech může podařit, atentátníci často pracují v týmech a pokud se jedná o teroristy, je dost dobře možné, že na sobě budou mít vestu s výbušninami. Můžete je svým útokem odpálit a zabít sebe i další lidi.

Po útěku

Pokud se vám podaří utéct, nebo útok ustane, je velmi důležité být stále na pozoru. Vyhýbejte se větším skupinám osob a necestujte městskou hromadnou dopravou. Je totiž třeba počítat s tím, že útočníci mají plán B - například zaútočit na jiném místě nebo v dopravním prostředku, kde se zdržuje víc lidí. Jakmile budete v bezpečí, je důležité okamžitě informovat policii a ostatní relevantní složky státního aparátu.

Vzájemná pomoc

Podle sociálního psychologa Chrise Cockinga je právě vzájemná pomoc nejlepší cestou, jak se dostat z krizových situacích.

"Lidé si v krizových situacích mají tendenci pomáhat daleko více a častěji, než si dokážeme obvykle představit. Proto byste se ani vy neměli rozpakovat s tím, jestli někomu pomůžete," říká Cocking. Podobná nezištná pomoc i v Paříži zachránila mnoho životů.