Hasiči, policie, sanitky.

Hasiči, policie, sanitky. Zdroj: reprofoto Facebook/Twitter

Dramatická razie francouzské policie v pařížské čtvrti Saint-Denis: tři teroristé jsou mrtví

Policie v Paříži obklíčila byt ve čtvrti, kde je fotbalových stánek Stade France. Při dramatické přestřelce zabila tři podezřelé z teroristických útoků a zatkla pět lidí.  Podezřelí teroristé se  zabarikádovali v budově. Při policejním zátahu zemřel jeden civilista.

Cílem dnešní rozsáhlé razie na severním pařížském předměstí Saint-Denis je Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který je považován za organizátora pátečních teroristických útoků. Zátah doprovází střelba, již dříve média informovala o zraněném policistovi. V místě platí zákaz vycházení.

Dosud se předpokládalo, že Abaaoud, kterého belgický soud v létě v nepřítomnosti odsoudil ke 20 letům vězení za verbování pro boje v řadách Islámského státu, pobývá v Sýrii.

Policie prozatím neučinila žádné oficiální prohlášení, ve kterém by o zásahu v Saint-Denis uvedla podrobnosti a potvrdila dosavadní zprávy médií. Podle televize BFMTV je mrtvým chodec.

Radnice Saint-Denis podle rozhlasové stanice France Inter žádá obyvatele, aby nevycházeli z domu. Na místě zasahují protiteroristické oddíly i elitní jednotky.

Televizní stanice BFMTV a iTele odvysílaly amatérské video zachycující střelbu a citovaly svědky, podle nichž se v oblasti ozývá střelba od zhruba 4:30 SEČ. Podle francouzských médií se několik mužů zabarikádovalo v bytě. Nad oblastí přelétávají vrtulníky.

V Saint-Denis stojí i stadion Stade de France, na němž pravděpodobně chtěli teroristé v pátek způsobit krveprolití během přátelského fotbalového utkání mezi Francií a Německem. Až na stadion se jim nakonec proniknout nepodařilo, ale nedaleko něj se odpálili tři sebevražední atentátníci a zabili jednoho člověka. Dnešní operace se podle Reuters odehrává poblíž stadionu.

Při pátečních teroristických útocích, k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), zemřelo také sedm atentátníků, po dalších dvou policie pátrá.