Trosky ruského letadla, které se v sobotu zřítilo na Sinajském poloostrově

Trosky ruského letadla, které se v sobotu zřítilo na Sinajském poloostrově Zdroj: ČTK

Pád ruského letadla na Sinaji způsobila bomba, tvrdí ruský tajná služba

Příčinou říjnové katastrofy ruského letadla nad egyptským Sinajským poloostrovem byl teroristický útok. Oznámila to ruská tajná služba FSB s tím, že v troskách byly nalezeny stopy výbušniny, uvedla agentura Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin přislíbil, že Moskva najde osoby odpovědné za pád letadla. Katastrofu nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.

"Je možné jednoznačně říci, že to byl teroristický akt," prohlásil na setkání vedeném Putinem ředitel FSB Alexandr Bortnikov. Rusko podle Putina strůjce útoku najde, ať se skrývají kdekoli, a potrestá je. Již také nařídil tajným službám, aby se na pátrání po organizátorech teroristického útoku zaměřily.

Ruský Airbus A321 letěl na konci října z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale nad Sinají se zřítil. Již krátce po nehodě se spekulovalo o tom, že příčinou byl teroristický útok, naznačovaly to mimo jiné Spojené státy, Británie či Izrael, o možném výbuchu bomby na palubě hovořil také Egypt. Rusko tuto verzi nevylučovalo, do závěrů vyšetřování se k ní ale nechtělo vyjadřovat.

Radikální hnutí Islámský stát, jehož odnož působí také na Sinaji, se bezprostředně po pádu stroje přihlásilo k odpovědnosti. Islamisté ale neupřesnili, jakým způsobem letadlo zničili. Experti vyloučili, že by ho radikálové mohli sestřelit, spekulovalo se proto o náloži na palubě.