Zraněný po útoku.

Zraněný po útoku. Zdroj: reprofoto Facebook/Twitter

Z vedení útoků v Paříži je podezřelý Belgičan, odsouzený v červenci na 20 let

Strůjcem pátečních teroristických útoků v Paříži byl údajně Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. S odvoláním na nejmenované francouzské představitele o tom informují francouzská média. Abaaouda, který je podle agentury Reuters nyní v Sýrii, poslal v červenci v nepřítomnosti belgický soud na 20 let do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii. Mezitím francouzská prokuratura oznámila, že identifikovala další útočníky, mimo jiné i francouzského občana Samyho Amimoura.

Sedmadvacetiletý Abaaoud je považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie buňku odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva členy buňky, Abaaoud však unikl.

V červenci pak uprchlého Abaaouda belgický soud poslal v nepřítomnosti do vězení za verbování mladých radikálů. Do Sýrie vyslal mimo jiné i svého mladšího bratra Younese. Ten do této blízkovýchodní země odjel loni v lednu, když mu bylo 13 let, proto ho také mnohá média nazvala nejmladším džihádistou světa.

Abaaoud v Sýrii nyní zjevně pobývá, ačkoli se již několikrát objevily zprávy o jeho možné smrti. Údajně je zachycen na videu z loňského března, jak řídí otevřenou dodávku s několika těly.

Mezitím francouzská prokuratura oznámila, že zná identitu dalšího útočníka, jmenoval se Samy Amimour a v roce 1987 se narodil ve Francii. Stopy Amimoura, který útočil v hudebním sále Bataclan, vedou do města Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže a kde podle médií žije jeho rodina. V noci na dnešek policie podnikla v Bobigny razii.

Francouzská prokuratura dnes rovněž oznámila, že u jednoho ze sebevražedných útočníků byl nalezen syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. Toto jméno není neznámé. Již o víkendu řecké a srbské úřady uvedly, že přes jejich území prošel počátkem října jako migrant. Pas na toto jméno se našel u jednoho ze sebevražedných atentátníků nedaleko fotbalového stadionu Stade de France. Pětadvacetiletý Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Halabu.

Bezprostředně po útocích úřady identifikovaly devětadvacetiletého Omara Ismaila Mostefaie, který útočil v Bataclanu. Jeho identita byla stanovena podle otisku prstů. Mostefai byl policii dlouhodobě znám, nejdříve jako pachatel drobné kriminality, později jako zradikalizovaný muslim.

Jako jeden ze tří sebevražedných atentátníků u stadionu Stade de France bylo identifikován dvacetiletý francouzský občan jménem Bilal Hadfi.

Policie dál pátrá po šestadvacetiletém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi, který se podle ní na útocích zjevně podílel. Abdeslamův jednatřicetiletý bratr Brahim se podle dřívějších informací v pátek odpálil na Voltairově bulváru poblíž klubu Bataclan.