Běženci na německé hranici

Běženci na německé hranici Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Po pařížských atentátech žádá Bavorsko kontrolu všech přechodů

Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu dnes podle agentury DPA bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

"Musí být nasazen personál, jenž by zajistil účinnou kontrolu všech hraničních přechodů," řekl Hermann. Pokud nebude mít spolková policie dostatek lidí, má podle ministra kontroly převzít bavorská policie.

Bavorští politici z Křesťanskosociální unie (CSU) tak dál zvyšují tlak na kancléřku Angelu Merkelovou, aby revidovala svou politiku "otevřených dveří" vůči uprchlíkům. Pařížské teroristické útoky podle nich zvýraznily potřebu přísnější kontroly přílivu uprchlíků.

Seehofer dnes večer v televizi ARD potvrdil, že trvá na svém požadavku přibrzdění migračního toku. "Ještě nejsme úplně zajedno. To nemohu popřít," řekl ke sporu s Merkelovou.

Bavorský ministr financí Markus Söder v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag řekl, že nekontrolovaná a ilegální imigrace nemůže dál pokračovat. "Paříž všechno změní," domnívá se Söder.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která je z kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU), sesterské strany CSU, dnes naopak zdůraznila, že by bylo chybou směšovat migrační krizi v Evropě a hrozbu terorismu.

Terorismus je podle ní "tak dobře organizovaný, že nemusí riskovat náročné uprchlické trasy a někdy životu nebezpečné přeplouvání moře".

U těla jednoho z pařížských sebevražedných atentátníků se našel syrský pas. Muž byl v říjnu registrován jako uprchlík v Řecku.