Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: Stanislav Krupař

Kyjevským starostou se zřejmě stane slavný boxer Kličko

Vitalij Kličko, spojenec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, se stane novým starostou Kyjeva. Ve druhém vole komunálních voleb zvítězil nad svým oponentem Boryslavem Berezou, spojovaným s radikálním Pravým sektorem.

Definitivní výsledky budou známy až dnes, agentura AFP však již zveřejnila odhady výsledků. Podle nich získal kličko mezi 65 a 71,8 procenty, jeho nacionalistický soupeř Bereza asi 30 procent.

Slavný boxer Kličko byl zvolen starostou Kyjeva v mimořádných volbách loni v květnu. V prvním kole voleb letos s přehledem porazil své protikandidáty, nadpoloviční většinu hlasů ale nezískal. Výsledek v druhém kole ale zřejmě neohromí všechny obyvatele. Kritici starostovi vytýkají absenci realistické strategie rozvoje třímilionového města se zchátralou infrastrukturou pamatující ještě sovětské časy.

Hlasování dnes proběhlo v devětadvaceti ukrajinských městech. Volební zákon totiž stanoví, že obyvatelé 34 největších měst v zemi volí starostu většinovým systémem dvoukolově, pokud některý z uchazečů nezískal už v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. Podle ústřední volební komise se to v prvním kole před třemi týdny podařilo jen pěti kandidátům.

Podle ústřední volební komise se ráno otevřelo všech 5556 volebních místností. Zrána byl podle agentury Unian problém v jedné z více než tisícovky volebních místností v Kyjevě: volební komisi se nedařilo otevřít trezor.

V Dněpropetrovsku zvítězil Boris Filatov, spojenec kontroverzního oligarchy Ihora Kolomojského, který upadl v prezidentovu nemilost kvůli sporu o ovládnutí ropné společnosti s nasazením vlastních ozbrojenců. Boris Filatov prý obdržel 62 procent hlasů. Soupeřem mu byl bývalý vicepremiér z éry svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který získal 38 procent hlasů.

V západoukrajinském Lvovu, který je baštou ukrajinských nacionalistů, zvítězil s více než 60 procenty hlasů dosavadní starosta Andrij Sadovyj, zakladatel strany Svépomoc.

Prezidentský Blok Petra Porošenka, za který kandiduje i Kličko, měl ve druhém kole jako nejsilnější strana své kandidáty ve dvanácti městech. Třináct kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, bylo nezávislých.

Ministr vnitra Arsen Avakov vybídl veřejnost k bdělosti a ohlašování podezřelých lidí a věcí, zejména při demonstracích, vzhledem ke zpravodajským informacím o údajné přípravě provokací a teroristických útoků v nejbližších dnech v Kyjevě, Charkově, Dněpropetrovsku, Lvově a řadě dalších měst. Úřady podle něj přijímají opatření k posílení bezpečnosti na veřejných místech a v dopravě, aby ochránily občany a klíčové objekty, aniž by omezily ústavní práva a svobody.

Na východě Ukrajiny při potyčkách se separatisty byl během soboty zabit jeden ukrajinský voják, dalších osm utrpělo zranění, ohlásil dnes vojenský mluvčí prezidentské kanceláře. Za pátek hlásil Kyjev pět zabitých a čtyři raněné vojáky, což byly nejvyšší ztráty od vyhlášení příměří k 1. září. Separatisté si naopak stěžovali na údajné ukrajinské ostřelování Doněcka a Horlivky.