Zdroj: Ľubomír Kotrha

„V zájmu Alláha budeme kráčet branami ráje,“ zní na nahrávce islamistů americkou angličtinou

Na internetu je dostupná nahrávka Islámského státu, v níž se hlásí k pátečním útokům ve francouzské metropoli. Existuje i její anglický, francouzský a ruský přepis. Islamisté na nahrávce tvrdí, že napadli Paříž jako sídlo „neřesti a prostituce.“

Nahrávka zveřejněná na webu hovoří k západnímu světu americkou angličtinou, z níž není patrný cizí přízvuk. Doprovázená je písní, ne nepodobnou hymně samozvaného Islámského státu, kterou ISIS zveřejnil minulý rok.

„V zájmu Alláha budeme kráčet branami ráje, kde nás očekávají naše panny. Stejně jako vy milujete svůj život, my jsme muži, kteří stejně tak milují smrt, jsme vojáci, kteří bojují dnem i nocí,“ zpívá se na počátku nahrávky.

Klíčová slova však přicházejí později. „Ve svaté válce, jejíž úspěch byl zaštítěn Alláhem, se skupině vojáků chalífátu podařilo zasáhnout hlavní centrum prostituce a neřesti v Evropě: Paříž,“ říká mužský hlas na nahrávce. „Tato skupina mladých, kteří se rozešli se světským životem, aby se postavili nepříteli, byli zabiti v zájmu Alláha,“ V divadle Bataclan i na dalších místech, kde teroristé zabili desítky lidí, byly dle nahrávky „desítky bezvěrců.“

Nahrávka odešla z ruské webové domény

Ohledně nahrávky, jejíž smyslem není nic jiného než další zastrašování, se objevilo již několik spekulací. Jedna z nich se šíří na sociální síti Twitter, kde ji začíná sdílet stále více uživatelů.

Nahrávka byla totiž odeslána z emailu, který má ruskou doménu, což je snadno zjistitelné, pokud se podíváme na zdrojový kód adresy, kde je nahrávka dostupná. Mail erfrg86@email.ru, který nahrávku na web nahrál, tak může, ale samozřejmě spíše nemusí, patřit Rusovi. Přestože se na webu množí tweety jako „Francie, není to Islámský stát, ale Rusko!“, je nutné zdůraznit, že takový mail si mohl založit kdokoli.