Alžírský deník

Alžírský deník Zdroj: Reprofoto

Text ISIS
2
Fotogalerie

Rozpolcený muslimský svět: Politici kondolují Francii, radikálové a část veřejnosti slaví

Muslimský svět reaguje, jako vlastně vždy v podobných případech, na páteční teroristické útoky v Paříži, s obvyklou rozpolceností. Zatímco někteří významní politici islámských států kondolují svým francouzským protějškům, tak extrémisté na sociálních sítích slaví. A muslimská veřejnost často, bohužel, osciluje mezi tím.

Navíc v mnoha zemích Blízkého a Středního východu ještě pořád dozníval čtvrteční atentát v libanonském Bejrútu, kde zahynulo 44 lidí. A to je jeden z nejhorších útoků v této zemi v posledních letech. Paradoxní je, že atentáty zde provedl teroristický sunnitský Islámský stát a zacílil na místa, kde žijí podporovatelé šiítského teroristického hnutí Hizballáh, které podporuje v syrské válce prezidenta Bašára Asada.

Samotný Asad za atentáty v Paříži ale neobvinil atentátníky a jejich zvrácenou ideologii, ale řekl, že „za vzestup terorismu je zodpovědná blízkovýchodní politika některých západních zemí, včetně Francie“. Prezidenta Françoise Hollandea vyzval, aby svou politiku změnil a "pracoval v zájmu francouzského lidu“. A kritizoval ho za to, že ignoruje kroky svých spojenců, kteří podle Asada v Sýrii podporují "teroristy".

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí naopak tvrdil, že „mírumilovné země neoslabí ani takové teroristické útoky“. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v prohlášení uvedl, že "nejde jenom o útok na Francouze, ale na celé lidstvo, demokracii, svobody a univerzální hodnoty". Afghánský prezident Ašraf Ghaní řekl, že sdílí smutek s rodinami obětí a že „tyto nelítostné vraždy dokazují, že teroristé neznají hranice." Íránská hlava státu, Hasan Rúhání, dokonce kvůli atentátům zrušil cestu do Evropy, při níž měl navštívit Itálii a právě Francii. Útoky odsoudil jako "nelidský čin".

Naopak text (jeho část na ukázku zveřejňujeme v původní podobě v arabštině) v němž se Islámský stát přihlásil k teroristickým útokům v Paříži, si servítky nebere. Kromě jiného se v něm píše: „Osm bratří, kteří mají v oděvu výbušniny a útočnou pušku, míří na pečlivě vybraná místa v srdci francouzského hlavního města". Text nazývá Paříž "hlavním městem ohavností a perverze".

Na některých sociálních sítích byly reakce některých radikálních muslimů ještě daleko ostřejší, než co zveřejnil IS. Byla to v podstatě nepokrytá oslava terorismu. K těmto lidem se přidává na Facebooku a Twitteru i část muslimské veřejnosti v mnoha islámských zemích a to je pro Evropu varující.

Známý spisovatel a vědec indicko-britského původu Kenan Malik, který žije v Londýně, na svém blogu na webu katarské televizní stanice Al-Džazíra pak napsal, že „teroristické útoky ještě více rozjedou protiuprchlickou kampaň v Západní Evropě a bude to důvodem pro přísnější hraniční kontroly“. A to se mu nelíbí.

Jako jeden ze zvláštních příkladů reakce pak nabízíme titulní stranu francouzsky psaného alžírského deníku Le Jeune Indépendant, který vyšel v sobotu s titulní stranou bez jakékoli zmínky o atentátech v Paříži. Přitom se metropole Alžír, kde vychází, nachází ve stejném časovém pásmu jako francouzské hlavní město. Možná jenom mají alžírští kolegové hodně brzy uzávěrku a nestihli to. To by byl ten lepší případ, ale moc se tomu věřit nechce.