Teroristické útoky v Paříži

Teroristické útoky v Paříži Zdroj: ČTK

Někteří teroristé mluvili francouzsky bez přízvuku, říkají ti, co přežili Bataclan

Jeden z cílů útoku vrahů ve Francii byl sál kulturního střediska Bataclan, kde koncertovala americká heavymetalová skupina. Ti, kteří měli to štěstí, že na místě nezahynuli, si podle francouzských médií vybavují, že čtyři útočníci mluvili francouzsky bez přízvuku, neskrývali svou tvář a byli velice klidní. Zmínili se o „svých bratrech v Sýrii“.

V zemi je vyhlášen výjimečný stav, školy, muzea zůstávají zavřené, sportovní utkání a divadelní představení se ruší, lidé by neměli bezdůvodně vycházet z domovů. V nemocnicích stojí fronty Pařížanů, kteří se rozhodli darovat krev. Trpělivě čekají, až na ně přijde řada.

„Nemohla jsem sedět doma,“ vysvětluje televiznímu reportérovi mladá žena, která přišla darovat krev. „Jsme ve válce. Večer si zajdete s přáteli na skleničku nebo na koncert a někdo vás jen tak zastřelí?! Jen proto, že nenávidí vaši zemi. Je to šílené. Zdálo se to daleko … Už chápu, co prožívají v Izraeli…“   

Když budeme mít strach, vyhrajou!

Lidé před trafikami s novinami v ruce nezadržují slzy.

„Tak bych si přál, aby to nebyla pravda, jenže je. Bojím se, co bude dál,“ říká jeden z nich na kameru. Pařížská bistra zejí prázdnotou. „Otevřel jsem podnik, když budeme mít strach, vyhrajou,“ krčí rameny brýlatý muž a nervózně připravuje ranní preso.

Policie pátrá po komplicích sebevražedných atentátníků, pro svědky byla zřízena speciální telefonní linka. Každá maličkost může být důležitá.

„Nic už nebude jako dřív,“ vyslovil to, co je všem zřejmé, bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Vyjádřil však přesvědčení, že Francie, která byla už v minulosti vystavena těžkým zkouškám, nad barbarstvím zvítězí.

Ke krveprolití ve francouzské metropoli se před polednem přihlásil Islámský stát. Ve svém prohlášení velebí Boha a zdůvodňuje, proč si ke svému útoku vybral kavárny, hudební klub a stadión, kde byl přítomen také „ten francouzský pitomec Francois Hollande“.

Islámský stát ve zveřejněném textu též slibuje, že Francie zůstane jejich cílem a vyjadřuje přání, aby Bůh osm muslimských bratří (vrahů z včerejšího večera) přijal mezi své mučedníky. Prohlášení uzavírá osmý verš šedesáté třetí súry: „Avšak moc náleží Bohu a poslu Jeho, leč pokrytci to nevědí.“

Soudce Trévedic útok předpovídal

Podle listu Le Figaro bývalý soudce Marc Trévedic před měsícem a půl řekl:

„Jsem přesvědčený, že bojovníci Islámského státu mají ambice a prostředky k tomu, aby nás ještě více zasáhli. Organizují akce, které jsou nesrovnatelné s těmi, které byly dosud provedeny. Nejtemnější dny jsou teprve před námi. Opravdová válka, kterou chce Islámský stát přenést na naše území, ještě nezačala. Bojím se děsivého krveprolití. Islámský stát má prostředky a možnosti jak snadno získat zbraně a má v úmyslu organizovat masové útoky.“

Největší obavy bezpečnostních složek zatím vzbuzují francouzští džihádisté, kteří prošli výcvikovými tábory v Sýrii, Jemenu či Iráku.

Pařížský arcibiskup zítra odslouží zádušní mši za sto dvacet osm oběti teroristických útoků. Za dalších sto těžce zraněných lidí, kteří jsou v ohrožení života, se modlí.