Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

V Praze rozhodne Babiš

Nejhorší politickou vlastností je pýcha, protože vám zatemní reálné hodnocení možností a vy pak máte tendenci vydávat přání za skutečnost. To se stalo lidem kolem TOP 09 na pražském magistrátu, kde se nyní jedná o nové většině.

Všemi médii dnes prosvištěla prohlášení pražských politiků TOP 09, kteří se už předem pasovali do pozice vládců Prahy po pádu městské rady v čele s primátorkou Krnáčovou. Být to tak může, ale v žádném případě není rozhodnuto.

Pražská TOP 09 před pár dny uzavřela s pražskou ODS dohodu o společném postupu, což jim dohromady dává 20 mandátů, přičemž minimální magistrátní většina je 33 zastupitelů. Už předem natěšení zástupci TOP 09 v médiích rozhlašují, že se k nim přidá i Trojkoalice (KDU-ČSL, zelení, Starostové – osm mandátů), nezávislí bývalého primátora Hudečka (čtyři mandáty) a možná i ČSSD (osm mandátů). Tyhle počty jsou přesně tím druhem pýchy, který vede v politice k nešťastným koncům.

Hlad po funkcích byl u pražských politiků TOP 09 tak silný, že ani nepočkali na klíčový sobotní sněm hnutí ANO, jež je – marná sláva – stále nejsilnějším klubem (17 mandátů), plus na jeho primátorku Krnáčovou jsou navázáni i opoziční Piráti (čtyři mandáty). Bude to totiž sobotní sněm ANO, v němž se skutečně rozhodne o další politické podobě Prahy.

Andrej Babiš se tam pokusí prosadit za šéfa pražské ANO ministra obrany Martina Stropnického, který vnějškově rozhádané hnutí ANO v Praze sjednotí, ale ve skutečnosti nic nevyřeší. Pravděpodobnější je, že pražští delegáti Stropnického odmítnou. V tom případě není vyloučeno, že Babiš dostojí svým výhrůžkám a celou pražskou organizaci zruší. Při rozložení sil uvnitř klubu ANO lze předpokládat, že pět zastupitelů bude hledat cestu zpět do struktur ANO a dvanáct utvoří na magistrátu nový klub, jenž nebude vázán dodržováním stranické linie.

Na to celý tento týden čeká pražská ČSSD (osm mandátů). Pražská politika by se mohla vyhranit do soutěžení dvou bloků TOP 09, ODS (dohromady 20 mandátů) a nebabišovské ANO s ČSSD (také 20 mandátů). Pak se bude hrát o to, kdo získá na svou stranu nejednotnou Trojkoalici zelených, lidovců a starostů. V tom případě bude vyslyšena vyšší nabídka.

Ve hře je i to, že Andrej Babiš je už pražskou situací natolik unaven, že si přeje zrušení pražské buňky a odchod do opozice, kde by mohl začít opět prodávat svůj příběh o zákulisních kšeftech a korupci tradičních stran. Bylo by to pro něj vykoupením svého druhu, jímž by zakryl skutečnost, že to ANO politicky „prostě neumí“.

Ani v takovém případě by situace ve druhém táboře nebyla tak idylická, jak se na první pohled zdá. TOP 09 má sice dvanáct mandátů, ale je rozdělena na partičku kolem šéfa zastupitelů Novotného, a především lidovecko-topkařského veterána Jiřího Nouzy. V okamžiku, kdyby tento člověk stanul v čele Prahy, začnou se na něj sypat novinové příběhy o jeho roli při prosazování firmy Kapsch na ministerstvu dopravy, o jeho domluvách v rámci personálních rošád v pražském dopravním podniku, a především zase vyplave kauza Blanka a skandální smlouva s ČKD Praha DIZ, kterou připravili jeho podřízení ve prospěch ČKD.

V případě řešení Nouza – primátor se okamžitě postaví na zadní část klubu ODS a odmítne ho jako primátora podpořit. Podobně zareagují Piráti, komunisté a zřejmě i další menší kluby. Řešení Nouza – pražský primátor tak bude schůdné nanejvýš pro ČSSD a kleslovskou část v dnešním ANO. A jsme opět na začátku.

Rozhodne se proto až v sobotu na sněmu pražské ANO a rozhodne to Babiš. Jestli s vypětím všech sil domluví nějakou většinu na pražském magistrátu, anebo zruší klub, pilátovsky si umyje ruce a opět naskočí na tzv. protikorupční a protestní étos, na němž je ostatně ANO založeno.