Islámský stát chce po Japonsku 200 milionů dolarů za rukojmí

Islámský stát chce po Japonsku 200 milionů dolarů za rukojmí Zdroj: YouTube.com

Pokud Američané opravdu zabili Džihádistu Johna, je to i součást informační války

Mohammed Emwazi alias Džihádista John se dostal pod palbu amerického bezpilotního letounu a široce se spekuluje o tom, že přišel o život. Američané bombardovali auto, v němž velmi pravděpodobně jel v syrském městě ar-Rakka, které islamisté považují za hlavní město svého státu.

Emwazi neblaze proslul videonahrávkami, na nichž sadisticky zabíjí zajatce a promlouvá k Západu britsky akcentovanou angličtinou. Pravděpodobně se narodil v Kuvajtu. Podle televize CNN je několik vysoce postavených amerických představitelů včetně vojáků přesvědčeno, že se jim Emwaziho podařilo zabít. Sledovali ho ze satelitních kamer a prostřednictvím jiných zdrojů téměř neustále.

To je pozoruhodný moment: nemalé prostředky amerických ozbrojených sil a výzvědných služeb byly vynaloženy na likvidaci jednoho zabijáka. Vyplývá z toho, že si Američané uvědomují propagandistický potenciál lidí, jakými je, nebo pravděpodobně spíš byl Emwazi.

Islámský stát totiž vede poměrně sofistikovanou ofenzívu na internetu a prostřednictvím zacílených „zpráv“ a videonahrávek se snaží rekrutovat a radikalizovat mladé muslimy na Západě.

Mluvčí Pentagonu Peter Cook řekl, že informace z terénu se stále vyhodnocují a zatím nic nepotvrdil. Američané uvedli, že nějaký čas se Emwazi na žádných nahrávkách neobjevoval. Jeden z bývalých zajatců popsal britským médiím kuriozní sadistické sklony Emwaziho: přiměl jej například tančit s ním během krutého výslechu tango.