Prevence, nebo šikana

Prevence, nebo šikana Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Máme mít možnost jet na kole s dvěma pivy? Jde o svobodu, nebo veřejné ohrožení?

Přiznejte se: sedli jste někdy na kolo s několika pivy v sobě? Vyjeli jste na rušnou silnici? Nebo si jen občas dáte jedno u stánku na cyklostezce? Někteří poslanci a senátoři se pokoušejí zmírnit zákon, který pití alkoholu cyklistům v podstatě zakazuje. Už dnes u nás jezdí po stezkách, silnicích i chodnících mnohem víc cyklistů než dřív a přibývá dopravních nehod i smrtelných zranění. Zdá se to tedy jako detail, ale poslanci mají před sebou důležité cyklorozhodnutí: Pít, či nepít

Sněmovna bude rozhodovat o vládní novele silničního zákona, jejíž součástí je i pozměňovací návrh lidoveckého poslance Jiřího Junka. Ten navrhuje, aby se cyklistům nebo třeba jezdcům na koni toleroval alkohol do výše půl promile, což odpovídá asi dvěma desítkám piva.

Podobný návrh podporují například senátoři Zdeněk Škromach ze sociální demokracie a Jaroslav Kubera z ODS, který by navíc stejnou výši promile toleroval i řidičům motorových vozidel. Hospodářský výbor sněmovny však toto opatření nedoporučil.

Pokud pozměňovací návrh projde, bude to překvapení. Bezpečnostní experti většinou vyšší toleranci odmítají. Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti říká, že za asi 30 procent všech dopravních nehod způsobených cyklisty může alkohol a jiní experti uvádějí ještě vyšší čísla.

Poslanec Junek oponuje tím, že máme jednu z nejpřísnějších legislativ v EU. Navíc stavíme stále nové cyklostezky, kolem nichž se to hemží stánky s občerstvením, tak proč si nedat na výletě jedno dvě piva, když takové množství nikomu neuškodí. „Cyklista ohrožuje sám sebe a pro ostatní je nebezpečný minimálně. Je to stejné jako s chodcem, který může v opilosti vstoupit do vozovky," řekl Škromach.

Od sociálního demokrata je taková obhajoba libertariánského přístupu poněkud pikantní, ale senátor má před sebou hlavně vizi rozverných moravských tatíků na cestě domů ze sklípku. Kdyby se mu v Praze do cesty připletl podroušený armstrong, asi by změnil názor.  

Dalším argumentem proti větší toleranci je, že se dostaneme na šikmou plochu. Zákon může uvolnit zábrany mnohých, takže si v hospodě před cestou domů dají ne o jedno, ale o tři piva navíc s pocitem, že je přece vyšlapou při cestě do kopce.