Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V australském migračním centru na Vánočním ostrově zuří nepokoje

V imigračním centru na australském Vánočním ostrově se rozpoutaly nepokoje, které vyvolala smrt jednoho z žadatelů o azyl, jenž z tábora utekl. Uprchlíci se vyzbrojili baseballovými pálkami a založili na řadě míst v komplexu požáry, které poničily lékařská, vzdělávací a sportovní zařízení. Hlídači byli z tábora z bezpečnostních důvodů odvoláni a úřady přiznávají, že nemají situaci pod kontrolou, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Austrálie uplatňuje velmi přísnou přistěhovaleckou politiku, znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea či na australském ostrově Manus a na Vánočním ostrově. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převáděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v zadržovacích táborech.

Australské ministerstvo pro přistěhovalectví v prohlášení odmítlo, že by se na Vánočním ostrově jednalo o "rozsáhlé nepokoje", situace v uprchlickém centru je ale podle něj "napjatá".

Nepokoje podle ministerstva rozdmýchala skupina Íránců, kteří v neděli zahájili poklidný protest po úmrtí jednoho z íránských Kurdů, jenž z tábora utekl v sobotu. Mužovo tělo byl nalezeno v neděli pod nedalekým útesem.

"Poklidné protesty jsou přípustné, ostatní lidé zadržovaní v táboře ale využili situace a začali ničit majetek," konstatovalo ministerstvo pro přistěhovalectví. "Žádní zranění však nejsou hlášeni," dodalo.

Ian Rintoul z australské organizace na pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition prohlásil, že Íránec "trpěl důsledky dlouhodobého svévolného zadržování". "Říkal ostatním z tábora, že už další zadržování nezvládne a chce 'ven'," sdělil Rintoul.

V táboře jsou podle BBC rovněž zadržováni cizinci, kteří čekají na deportaci z Austrálie. Pětadvacetiletý Slovák, který se do tábora na Vánočním ostrově dostal proto, že setrvával v Austrálii i po vypršení turistického víza, uvedl, že se bojí o svou bezpečnost.

"Všude zakládají ohně... Po komplexu jezdí auta plná příslušníků bezpečnostních sil. Ti však jen vše pozorují z okének a nikdo nám nepomáhá," řekl.

Vánoční ostrov se nachází na odlehlém místě, 2650 kilometrů severozápadně od australského Perthu a 380 kilometrů jižně od indonéského ostrova Jáva. V táboře je v současnosti 203 osob.