Na čtyřech místech ČR padl během včerejšího dne absolutní teplotní rekord pro listopad

Na čtyřech místech ČR padl během včerejšího dne absolutní teplotní rekord pro listopad Zdroj: profimedia.cz

V Česku padly absolutní teplotní rekordy. A rovnou čtyři

Na čtyřech místech ČR padl během včerejšího dne absolutní teplotní rekord pro listopad. Nejtepleji bylo v Kopistech, kde naměřili 20,4 stupně Celsia. Dvacet stanic, které fungují alespoň 30 let, pak překonalo teplotní rekord pro včerejší den. Bylo mezi nimi i pražské Klementinum, kde se teplota sleduje od roku 1775. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rekordy by podle něj měly padat i dnes.

Na většině území Čech se teploty pohybovaly od 15 do 20 stupňů Celsia. "Nejtepleji bylo v oblasti centrálního Podkrušnohoří, konkrétně v oblasti Mostecké pánve, k čemuž přispěl zejména sluneční svit," uvedli meteorologové. Chladněji bylo na severovýchodě a východě Čech a na Moravě a ve Slezsku.

V Kopistech teplota překonala hranici letního dne. Dosavadní listopadové maximum z roku 1971 tam bylo 18,9 stupně Celsia. Listopadový rekord pro konkrétní místo byl překonán i na stanicích Tušimice a Smolnice v Ústeckém kraji a také na nedaleko ležící na stanici Kralovice v Plzeňském kraji.

V Klementinu meteorologové včera ve 14:00 neměřili 19,1 stupně Celsia, čímž byl překonán dva roky starý rekord pro tento den, který byl 17,6 stupně. Je to také historicky druhá nejvyšší listopadová teplota naměřená v Klementinu. Rekord z 3. listopadu 1970 má hodnotu 19,5 stupně Celsia.

Meteorologové očekávají, že dnešní maxima budou opět mezi 16 a 20 stupni.