Viceprezident Ahmed Adíb

Viceprezident Ahmed Adíb Zdroj: Twitter

Turistický ráj Maledivy se zmítá v chaosu, odvolaný viceprezident prý plánoval atentát na hlavu státu

Ve světě i v Česku jsou Maledivy v Indickém oceánu prezentovány jako dovolenkový ráj. Už několik let se ale zmítají v politickém chaosu. Jak informovaly světové agentury, ve čtvrtek místní parlament odvolal viceprezidenta Ahmeda Adíba, který byl obviněn, že chtěl zabít prezidenta Abdulla Gajúna. Ovšem podobná obvinění se neustále opakují. Turisté tím ale nejsou nijak ohroženi.


Maledivské vojenské zdroje oznámily, že na prezidenta byl spáchán atentát 28. září, když se z letiště po pouti v saúdskoarabské Mekkce vracel lodí (jiná možnost v této ostrovní zemí není) do své rezidence. Bomba vybuchla, zranila několik lidí, včetně jeho manželky, ale hlava státu zůstala nezraněna.

Téměř po měsíci byl z atentátu obviněn viceprezident Adíb, kterému podle nových protiteroristických zákonů hrozí vězení v délce až 25 let. Jenže opozice tvrdí, že je to vykonstruovaný proces. Jiný viceprezident byl přitom odvolán v červenci.

Maledivy se už několik let zmítají v politickém a právním chaosu. Například armáda v lednu 2012 zatkla (jak se pak ukázalo, tak protiústavně) nejvyššího soudce Abdulla Mohameda, protože prý odmítal vyšetřovat korupci. Po protestech v únoru toho roku rezignoval prezident Našíd. Ten se pokusil vrátit na podzim 2013 do funkce ve volbách (o hlavě státu hlasuje pouze parlament). Vyhrál první kolo, ale to bylo zrušeno a prezidentem se stal právě Abdulla Gajún.

Ten se začal více orientovat na spolupráci s Čínou a proslul tvrdými výroky na adresu Západu, přestože právě západní turisté přinášejí do země nejvíce peněz. Daleko více se také ohání islámem. Ostatně desítky zradikalizovaných mladíků z Malediv bojuje v řadách Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Maledivy jsou zemí, která se rozkládá pouze několik metrů nad hladinou moře a podle ekologického panelu OSN by mohla být kolem roku 2100 neobyvatelná, pokud hladiny oceánů kvůli klimatickým změnám stoupnou.