Malý dron Hero-30 je údajně zbraní budoucnosti

Malý dron Hero-30 je údajně zbraní budoucnosti Zdroj: uVision

Malý dron Hero-30 je údajně zbraní budoucnosti
Malý dron Hero-30 je údajně zbraní budoucnosti
Malý dron Hero-30 je údajně zbraní budoucnosti
3
Fotogalerie

Izrael má kamikaze-drony, které mohou zásadně změnit budoucí války

Malé drony jsou podle mnohých bezpečnostních expertů významnou zbraní budoucích válek. A izraelská firma uVision podobné zařízení nyní prodává. Jedná se o pouze 3 kilogramy vážící dron, který se jmenuje Hero-30. 

Pro srovnání: Drony Predator nebo Reaper používané americkou armádou ve většině bojových operací, váží kolem jedné tuny. Jak uvádí server popularmechanics.com, lehké Hero-30 ovládá voják ze země a může ho použít kdekoli, po startu dron jen rozvine křídla.

Nese sebou malou půlkilovou raketu, která je ideální pro likvidaci jednotlivých nepřátel či automobilů. Využít se dá všude tam, kde hrozí, že by větší nálož zabila i nevinné civilisty. Heru-30 se říká i kamikaze-dron. Může totiž létat pouze 30 minut, je tedy na jedno použití.

,,Můžu potvrdit, že dron Hero-30 prodáváme našim nejlepším klientům," říká Oshri Baron, který vede oddělení prodeje firmy uVision. "Náš systém je velice efektivní v městském prostředí. Zasáhne velice přesně a tak redukuje ztráty na životech civilistů," popisuje výhody této zbraně Baron.

O další detaily se však již s médii dělit nechce. Podle všeho ale raketa dronu Hero-30 dokáže zaútočit, na rozdíl od jiných raket, z jakéhokoliv úhlu. Může například letět přímo dolů.

Miniaturní drony jsou další fází vývoje dronové technologie. Jejich hlavní výhoda se projeví na bojišti, kdy voják zůstává v úkrytu a přesto dokáže ničit nepřítele.