Britové zrušili všechny lety do Egypta

Britové zrušili všechny lety do Egypta Zdroj: Profimedia.cz

Tisíce Britů uvízly v Šarmu, jejich aerolinky mají zákaz létat na Sinaj

Zatímco britská vláda pozastavila komerční lety nad Sinajským poloostrovem, do Londýna dnes přicestoval egyptský prezident Abdel Fatah al-Sísí. Je to pro obě země nešťastná shoda okolností. Vztahy mezi nimi jsou napjaté. Zprávy z britské metropole hovoří o tom, že policie vyklízela prostor před sídlem vlády ve Whitehallu od demonstrantů, kteří proti Sísího diktatuře protestují.

Podle neoficiálních zdrojů z Whitehallu je možné, že ruské dopravní letadlo nad poloostrovem zničila bomba na palubě. Egyptští a ruští vyšetřovatelé analyzují záznamy letu z černé skříňky, uvedli však, že nahrávky z pilotní kabiny jsou poškozené a bude je potřeba obnovit. Oficiální verdikt, co způsobilo ruskou katastrofu, zatím nezazněl.

Egypťané – jak je ostatně v jejich ekonomickém zájmu – zatím teroristický útok na letadlo popírají a zdůrazňují, že lety do letoviska Šarm aš-Šajch jsou bezpečné. Jen na dnes jen tam naplánováno 23 letů z Ruska, osm z Ukrajiny, tři z Itálie, jeden z Turecka, dva ze Saúdské Arábie, jeden z Jordánska a Belgie.

Rusko také promptně odsoudilo britské rozhodnutí do Egypta nelétat jako unáhlené. Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov dokonce uvedl, že Cameronovo zastavení letů je míněno jako psychologický nátlak na jeho zemi kvůli bombardování v Sýrii.

Asi 2000 britských turistů je nyní v letovisku a nemá se jak dostat domů. Jak uvedl dením Guardian, jsou blízko panice, což je u Britů, kteří zachovávají pevné nervy v mezních situacích, neobvyklé. Londýn jim jako asistenci posílá do Šarmu vojáky, kteří je mají chránit a radit v případné bezpečnostní krizi.