Irácký L-159 na letišti v Plovdivu

Irácký L-159 na letišti v Plovdivu Zdroj: http://aerohisto.blogspot.fr/

Do Iráku dnes dorazí první dvě L-159 z Česka

Na nejdůležitější iráckou leteckou základnu Balad by měly dnes přiletět první dva bojové letouny L-159 Alca, které Irák nakoupil v České republice. Letečtí fanoušci oba letouny vyfotili ve středu na letišti v bulharském Plovdivu. Uvedl to francouzský server AeroHisto.

Irák je první země, jejíž leteckým silám se Česku podařilo L-159 prodat. Jak je vidět z fotografií, obě Alky už mají irácké maskování a výsostné znaky. Irácké letectvo jich má dostat celkem 12 – 10 jednomístných a dvě dvoumístné. Letadla se podařilo prodat i do USA, tam ovšem budou používána jen jako cvičná. Irácké letectvo je může využít v bojovém nasazení.

Umístění L-159 do Baladu dává tušit, že to nemusí trvat dlouho. Letecká základna ježí 40 kilometrů severně od Bagdádu, tedy v oblasti zvané sunnitský trojúhelník. Zde má Islámský stát největší podporu obyvatelstva a vládní vojska tu s islamisty vedoiu nejtěžší boje. Na základně je umístěna jediná irácká letka amerických stíhaček F-16. Zhruba před rokem základnu obklíčily jednotky Islámského státu, ale dobít se jim ji nepodařilo.