Učebnice, které zavedl Islámský stát.

Učebnice, které zavedl Islámský stát. Zdroj: niqash.org

Jak se stát dětským džihádistou. Islámský stát zveřejnil nové učebnice a školní osnovy

V iráckém Mosulu, hlavním městě Islámského státu v Iráku, je zhruba 300 až 400 tisíc žáků a studentů nejrůznějšího věku. Všichni se nyní budou učit podle nových osnov, napsaných džihádisty. V učebnicích nechybí ilustrace malých dětí v černém oblečení se samopaly AK-47 nebo příklady typu - pokud má Islámský stát 275 300 hrdinů na bojišti a nevěřící psi 356 403, kdo má větší vojsko?

Třídy ve školách jsou striktně rozděleny podle pohlaví. Mnohé předměty islamisté od vyšších tříd zakázali - například matematiku, hudební výchovu (zpěv muslimští fundamentalisté chtějí omezit po celém světě), cizí jazyky nebo zeměpis. Místo toho jsou v rozvrhu předměty náboženského charakteru. V učebnicích je neustále opakováno, že Islámský stát "přetrvá" a bude "expandovat". Knihy dokonce navádějí děti k nošení oděvu a zbraní po vzoru extrémistických bojovníků.

Učebnice, které zavedl Islámský stát.Učebnice, které zavedl Islámský stát.|niqash.org

Protože vláda v Bagdádu před půl rokem zastavila (což je ovšem pro místní lidi obrovský sociální a ekonomický problém) výplaty pro státní zaměstnance v Mosulu, Islámský stát zavedl na všech stupních škol poplatky. Do té doby bylo vzdělání bezplatné. Dnes se za základní školu platí 12 dolarů ročně, za druhý stupeň 18 dolarů a za univerzitu 50 dolarů. Kdo ale nechce školné platit, nemusí dítě do školy posílat. I to je jeden z důvodů, proč jsou dnes školy v Mosulu téměř prázdné.

Jak uvedly servery niqash.org či syriadirect.org, irácké ministerstvo školství už oznámilo, že nebude akceptovat žádné osvědčení nebo kvalifikaci, které žáci a studenti získají v oblastech pod kontrolou Islámského státu