Údajný výbuch ruského airbusu nad Sinají

Údajný výbuch ruského airbusu nad Sinají Zdroj: youtube.com

Video Islámského státu má dokazovat sestřelení ruského Airbusu

Islámský stát zveřejnil video, které má dokazovat, že jeho bojovníci na Sinajském poloostrově sestřelili ruský airbus s 224 lidmi na palubě. Podle odborníků je to velmi nepravděpodobné.

 Islámský stát se už během dne přihlásil k odpovědnosti za zničení letadla. Egyptské úřady ale zatím teroristický útok vylučují, katastrofu prý způsobily technické problémy, které pilot během poslední konverzace se zemí zmiňoval. Schopnost Islámského státu sestřelit letadlo zpochybňují i letečtí odborníci.

Video placeholde
Údajné sestřelení ruského airbusu nad Sinají • youtube.com

Na propagandistické stránce IS bylo zveřejněno prohlášení, podle něhož za zřícením letounu stojí bojovníci IS. “Bojovníkům IS se podařilo sestřelit nad Sinajskou provincií ruské letadlo , které neslo přes 220 ruských křižáků. Všichni byli zabiti, díky Bohu.“

IS neupřesňuje, jak k tomu mělo dojít. Video, které se šíří mezi příznivci IS, ukazuje výbuch letícího letadla, které se poté v kouři řítí k zemi. Podle odborníků jde ale o jasný falzifikát.

Podle BBC mají bojovníci sinajské islamistické skupiny Ansar Beit al-Maqdis, která se hlásí k Islámskému státu, protiletecké rakety odpalované z ramene, ty však nejsou schopné zasáhnout letadlo ve výšce skoro 10  kilometrů.