Zřícený Airbus na deset dní staré fotce

Zřícený Airbus na deset dní staré fotce Zdroj: Profimedia

Pomsta nebo nehoda? Ruský airbus se zřítil na Sinaji

Ruský Airbus s více než 224 lidmi na palubě se zřítil na egyptském polostrově Sinaj krátce po startu z místního letoviska Šarm al-Šajch. Místo dopadu už zkoumají egyptští vojáci. Egypt vydal prohlášení, že zatím nic neukazuje na to, že by letoun byl sestřelen nebo zničen bombou. Na Sinaji ale operují silné jednotky Islámského státu, který Rusku vyhrožuje odvetou za letecké nálety v Sýrii. Izraelská média spekulují, že by toho mohly být schopné.

Airbus A321 malé ruské společnosti Kogalymavia vezl ruské turisty ze známého letoviska do Petrohradu. Na palubě bylo mnoho rodin s malými dětmi. Podle ruských úřadů letoun vezl 7 členů posádky a 217 cestujících včetně 17 dětí. Zřícení v centrální části Sinaje už potvrdil úřad egyptského prezidenta. Podle zpráv z místa dopadu pravděpodobné nikdo nepřežil.

Velké části Sinajského polostrova ovládá silná skupina Islámského státu, kterou egyptská armáda nedokáže zlikvidovat. Za poslední měsíce zde v bojích zahynuly stovky egyptských vojáků i teroristů. Doposud nebyly důkazy o tom, že by islamisté dokázali sestřelit dopravní letadlo. Podle izraelských médií tuto variantu nelze vyloučit, stejně jako klasický teoristický útok s bombou na palubě.

Letoun zmizel z radarů ve výšce asi 9500 metrů, a to 23 minut po startu. O místě ztráty kontaktu původně panovaly zmatky, protože Rusko oznámilo, že se letdlo ztratilo v kyperském vzdušném protoru. Chvíli na to ovšem egyptské úřady oznámily nález vraku v centrální Sinaji. BBC zase uvedla, že letoun před zmizením velmi rychle ztrácel výšku, skoro 1500 metrů za minutu.

Místo dopadu se nachází v oblasti asi 30 kilometrů jižně od pobřežního města Al-Aríš, tedy v místě, které zcela ovládají islamisté. Izraelský list Jerusalem Post v této souvislosti s upozorňuje na několik měsíců staré zprávy z bezpečnostních složek, že vedení Islámského státu sem poslalu několik špičkových velitelů bývalé armády Saddáma Husajna, kteří měli vést ofenzívu proti egyptské armáde. Z Lybie údajně organizace získala protiletecké raketové systémy, takže například izraelská letadla v posledních měsících neprovádějí v této oblasti nízké průlety.