Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Asad je prý připraven zorganizovat volby a zúčastnit se jich

Syrský prezident Bašár Asad je připraven zorganizovat prezidentské a parlamentní volby v Sýrii a zúčastnit se jich, bude-li si to přát syrský lid. Uspořádání voleb ale podmínil předcházejícím "osvobozením" země od bojovníků radikální skupiny Islámský stát (IS). Eliminace "teroristických skupin" povede k politickému řešení, o které usilují Sýrie a Rusko, řekl prezident při dnešním setkání s delegací ruských poslanců v Damašku podle syrské agentury SANA. Za teroristy Asadova vláda obvykle považuje všechny skupiny, které bojují proti jejímu režimu.

"Je připraven uspořádat volby za účasti všech politických sil, které si přejí, aby Sýrie prosperovala," ale teprve až bude Sýrie "osvobozena" od džihádistů ze skupiny IS, řekl agentuře RIA-Novosti poslanec Alexandr Juščenko, který se s dalšími ruskými zákonodárci a osobnostmi zúčastnil asi devadesátiminutového setkání s Asadem.

Dalšího člen ruské delegace, poslanec Dmitrij Sablin, agentuře TASS řekl, že Asad při dnešní schůzce v prezidentské rezidenci ocenil efektivnost ruské vojenské operace v Sýrii, která podle něj překračuje očekávání.

V sobotu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že je načase připravovat se na volby v Sýrii. Postoj západních států se, zdá se, mění a obrací se ke "správnějšímu chápání" situace v Sýrii, řekl Lavrov. Šéf ruské diplomacie zároveň oznámil, že ruské síly v Sýrii jsou připraveny poskytovat vzdušné krytí opozičním silám bojujícím proti Islámskému státu. Takové sdělení zaznělo z Moskvy poprvé, připomněla agentura AFP.

Ruská parlamentní delegace přicestovala do Damašku v pátek. Přivezla s sebou humanitární pomoc v podobě léků a dětské výživy. Tento týden už také Asad byl v Moskvě na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem.