Tento nápis vyvěsili ultras na jednom ze zápasů bratislavského fotbalového klubu. Zřejmě neujdou postihu.

Tento nápis vyvěsili ultras na jednom ze zápasů bratislavského fotbalového klubu. Zřejmě neujdou postihu. Zdroj: Facebook

Pohled (zevnitř) na bránu do nacistického tábora Osvětim II - Březinka, který se dosud nachází v Polsku.
Práce osvobozuje. Nápis, který při vstupu do Osvětimi zůstal zachován i proto, aby se podobná továrna na smrt již nikdy nedala znovu do pohybu. Někteří slovenští fanoušci však naznačují, že by jim nevadilo tábor znovu využít - pro uprchlíky.
3
Fotogalerie

Slovenští „ultras“ fanoušci by rádi viděli uprchlíky v Osvětimi. Xenofobním sloganem se zabývá prokuratura

Heslo, které se stalo (nejen) v Německu symbolem sounáležitosti s uprchlíky, se na Slovensku proměnilo v nápis, jehož nenávistný tón lze jen těžko přehlédnout. Na juniorském zápase Slovanu Bratislava se Sencem přinesli fanoušci nápis „Refugees Welcome“. Ovšem s obrázkem Osvětim II – Březinka. Tedy na místo, kde by je nejspíše nejraději umístili.

Nápis vzbudil pozornost nejen slovenské fotbalové asociace, ale také slovenských úřadů. Jak uvedl web deniksn.sk, případem se již zabývá slovenské státní zastupitelství. Obrázek, který k nápisu „Vítejte, uprchlíci“ fanoušci přimalovali, nemůže představovat nic jiného než nacistický vyhlazovací tábor Osvětim II – Březinka, do nějž byli během 2. světové války posílány na smrt miliony Židů.

Není od věci připomenout, že během období nacistického diktátu dokonce Slovenský štát platil za každého Žida, kterého se podaří do nacistického tábora přemístit. Svou roli sehrál na Slovensku i antisemitský Židovský kodex z roku 1941 obsahující celkem 270 protižidovských paragrafů.

Projevy fanoušků různých fotbalových klubů proti uprchlíkům nejsou ojedinělé ani v České republice, byť této úrovně zatím nedosahují. Že bude věnováno 1 euro z každého prodaného lístku na uprchlickou krizi (v rámci Ligy mistrů nebo Evropské ligy), se nelíbilo hlavně fanouškům Viktorie Plzeň, jichž část nepřišla na zápas „svého“ klubu. Věc se však týkala i Sparty a Liberce.