Hurikán patricia

Hurikán patricia Zdroj: NOAA

Hurikán patricia
Hurikán Patricia se blíží k mexickému pobřeží
Hurikán Patricia se blíží k mexickému pobřeží
3
Fotogalerie

Mexiko zasáhne nejsilnější hurikán, jaký kdy byl na západní polokouli zaznamenán

Západní pobřeží Mexika se připravuje na úder hurikánu Patricia, který v noci na dnešek nabral ničivou sílu nejvyšší páté kategorie. Rychlost větru dosahuje až 325 kilometrů za hodinu a má zesilovat. Jak uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC), Patricia je nejsilnější hurikán, který byl na západní polokouli dosud zaznamenán.

Podle Světové meteorologické organizace (WMO) dosahuje hurikán Patricia síly tajfunu Haiyan. Ten před dvěma lety zabil na Filipínách přes 7300 lidí.

Ve třech pacifických státech byl vyhlášen stav ohrožení, školy zůstanou zavřené a obyvatelé se připravují na možnou evakuaci. Na bouři se chystají jak důležité přístavy, tak turistická letoviska včetně Acapulca.

"Je to extrémně nebezpečný, a potencionálně katastrofální hurikán," řekl meteorolog NHC agentuře AP.

Jak popsala mluvčí WMO Claire Nullisová, větry jsou tak silné, že "by dokázaly dostat do vzduchu letadlo". Mají ještě zesílit na rychlost 360 kilometrů v hodině. Živel se dnes kolem poledne SELČ nacházel přibližně 255 kilometrů jihozápadně od důležitého přístavu Manzanillo a pohyboval se severozápadním směrem rychlostí 17 kilometrů v hodině.

Podle předpovědí NHC dorazí Patricia k pevnině dnes večer místního času (v sobotu nad ránem SELČ) u pobřeží státu Jalisco. Do té doby by měl mírně zeslábnout, stále však bude patřit do ničivé čtvrté kategorie hurikánů.

Největší silou by měl hurikán udeřit v oblasti, kde leží druhé největší mexické město Guadalajara a oblíbené letovisko Puerto Vallarta. Jeho působení však pocítí i lidé ve vzdálenějším Acapulcu.