Starostkou Prahy 10 byla zvolena 27. listopadu Radmila Kleslová (ANO). Dosavadní starosta Bohumil Zoufalík jí na ustavujícím jednání zastupitelstva předává řetěz.

Starostkou Prahy 10 byla zvolena 27. listopadu Radmila Kleslová (ANO). Dosavadní starosta Bohumil Zoufalík jí na ustavujícím jednání zastupitelstva předává řetěz. Zdroj: ČTK

Kleslová vzdala angažmá v pražských firmách

Předsedkyně pražského hnutí ANO, starostka Prahy 10 a jedna z nejbližších spolupracovnic Andreje Babiše Radmila Kleslová rezignovala na funkce v městských firmách Prahy. Odejde z představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady PRE. V poslední době čelila kritice, že od městských firem inkasuje až 360 tisíc korun měsíčně

"Nechci, aby mé členství ve statutárních orgánech těchto společností sloužilo k dehonestační kampani, která je účelově vedena výhradně proti mé osobě, i když ve statutárních orgánech těchto společností zasedají i další zástupci koalice," uvedla v prohlášení Kleslová.

Podle informací, které ve středu zveřejnili Piráti, platí Pražská energetika a Pražská teplárenská vlastněné hlavním městem Kleslové 360 000 korun měsíčně. Kleslová ČTK řekla, že od obou firem měsíčně inkasuje 97 000 korun.

Kleslová pracovala také pro státní firmy jako ČEZ, České dráhy nebo Správa železniční dopravní cesty, smlouvy s nimi ale už skončily poté, co ji k tomu donutil Andrej Babiš.

V dozorčích radách pražských městských firem sedí 27 ze 65 magistrátních zastupitelů. Nejvíce zástupců v nich má hnutí ANO, a to 14 ze 17. Po třech je z TOP 09 a Trojkoalice. Podle analýzy Pirátů je u 98 ze 116 členů dozorčích rad 28 obchodních společností, na jejichž obsazení má vliv rada, možné dohledat vazbu na konkrétní politickou stranu. Členství v dozorčích radách je v některých firmách placené.

Praha má majetkové podíly ve více než třech desítkách společností. Stoprocentně vlastní například Dopravní podnik hlavního města Prahy, Pražskou plynárenskou Holding, Pražskou vodohospodářskou společnost, Technickou správu komunikací, společnosti Obecní dům, Kolektory Praha, Rozvojové projekty Praha a Trade Centre Praha, která spravuje některé pražské nemovitosti včetně pražských náplavek. Většinové podíly má hlavní město také v Pražských službách, Úpravně vody Želivka nebo Pražské energetice Holding, menšinové pak ve společnosti Kongresové centrum a PVA.