Dopravní zácpa v Praze

Dopravní zácpa v Praze Zdroj: PETR NOVOTNÝ / MAFRA / Profimedia

Česko je údajně pátou nejlepší zemí na řízení auta na světě

Asi to většinu lidí, co používají české silnice, překvapí, ale Česká republika je údajně pátá nejlepší země na řízení auta na celém světě. Vyplývá to z průzkumu uživatelů mobilní aplikace Waze, podle nichž se lépe jezdí autem už jen v Nizozemsku, Litvě, USA a Švédsku. Nejhorších pět míst obsadily země Latinské Ameriky v čele se Salvadorem, jen o místo před nimi se umístilo Rumunsko.

Programátoři aplikace Waze analyzují data asi 50 milionů uživatelů ve 32 zemích a zhruba 167 měst po celém světě. Pro svůj „Globální index řidičské spokojenosti“ posuzují šest oblastí. Jde jednak o frekvenci a rozsah dopravních kolapsů, kvalitu silnic a infrastruktury, bezpečnost založenou na počtu nehod, rizikovosti silnic a počasí. Dále pak posuzují kvalitu služeb, jako dostupnost benzínek a parkování, socioekonomické faktory jako třeba finanční dostupnost aut a benzínu, a v neposlední řadě také aktivitu a ochotu pomoci ze strany uživatelů aplikace Waze.

Index spokojenosti řidičůIndex spokojenosti řidičů|Waze

Jak dopadla Česká republika v jednotlivých kategoriích? Mezi nejlepšími skončila v kategorii hustoty dopravy, bezpečnosti, socioekonomickém indexu a služeb motoristům, naopak propadla v kvalitě silnic a především v ochotě pomoci jiným řidičům.

Z měst se nejlépe umístil americký Phoenix, z Evropy pak bodoval Amsterdam, Miláno a francouzská města Rouen, Rennes a Nantes. Vyhnout by se řidiči naopak měli San Salvadoru, Cali a Medellinu v Kolumbii.