Andrej Babiš na dole Bílina, ilustrační snímek

Andrej Babiš na dole Bílina, ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Vláda rozhodla o prolomení limitů těžby na lomu Bílina

Limity na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny. Podle informací ČTK o tom dnes na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla vláda. U lomu ČSA zůstávají limity v platnosti. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí.

Podle informací ČTK schválila vláda nakonec variantu, kterou navrhl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Mimo jiné počítá s tím, že dojde k postupnému utlumení těžby na lomu ČSA Severní energetické podnikatele Jana Dienstla. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit. K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, které požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí. To proto, aby se nezhoršily podmínky bydlení, jak ráno novinářům řekl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Brabcova varianta mimo jiné obsahuje i to, že do příštího roku připraví program rozvoje pracovních příležitostí v Ústeckém kraji. S prolomení limitů na lomu Bílina počítaly i oba návrhy, které dnes předkládal vládě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).