Terminál LNG ve Swinoujscie

Terminál LNG ve Swinoujscie Zdroj: Wikipedia

Polsko bude nezávislé na ruském plynu, otevírá nový terminál na Baltu

Ačkoliv se Evropská unie dlouhodobě snaží zbavit závislosti na dodávkách zemního plynu z Ruska, stále s e jí to nedaří. Velký krok k tomuto cíli teď udělal stát, který s Ruskem má dlouhodobě problematický vztah – Polsko. V baltském přístavu Świnoujście otevírá terminál, který bude schopen přijímat tankery se zkapalněným plynem.  

Terminál zatím není plně v provozu, v prosinci jej čekají první zatěžkávací zkoušky, jež otestuje zkapalněný plyn dodaný Katarem. Podle plánů zveřejněných polskými médii bude právě tato tranzitní cesta klíčová pro to, aby se Polsko zbavilo dosavadní závislosti na Rusku. Týká se to i České republiky, která má nový terminál také využívat.

Premiérka Ewa Kopaczová už terminálu slavnostně přestřihla pásku, společně se slavnostním ceremoniálem tak proběhlo i jakési oficiální otevření. Jak ale poznamenává agentura Bloomberg, stalo se tak pouze třináct dní před polskými parlamentními volbami, ačkoliv stavba ještě není zcela dokončena a do plného provozu má terminál přejít až na přelomu ledna a února 2016.

Na pozadí velkých polských proklamací o nezávislosti se však skrývá jeden podstatný fakt. Polsko má stale platnou smlouvu s ruským dodavatelem plynu, Gazpromem. A ani jedna strana nemá v úmyslu smlouvu vypovědět. Znamená to tedy, že až do roku 2022 bude muset od svého mocného souseda odebírat určitý počet kubických metrů plynu. K tomu dodává šéf polského provozovatele nově vzniklého terminálu Jan Chadam, že jen v případě, že vše půjde hladce, o nezávislosti na Rusku bude mít smysl mluvit nejdříve v roce 2018.