Let MH17 byl zasažen raketou Buk

Let MH17 byl zasažen raketou Buk Zdroj: ČTK

Boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa Buk vypálená z území povstalců, tvrdí vyšetřovatelé

Nizozemští vyšetřovatelé dospěli podle tamního tisku k závěru, že malajsijský boeing MH17 sestřelila loni nad Ukrajinou raketa Buk. Souběžná zpráva ruské zbrojovky Almaz-Antej vyznívá jinak, šéf koncernu ale na dnešní tiskové konferenci žádné další podrobnosti podle agentury AP neuvedl. Oficiálně mají Nizozemci zveřejnit svou zprávu dnes odpoledne.

Letoun byl v polovině loňského července sestřelen nad územím válkou zmítaného Donbasu, v troskách zahynulo 298 lidí, z toho asi dvě třetiny Nizozemců. Nizozemská zpráva se má zabývat příčinami katastrofy, o viníkovi má rozhodnout souběžné policejní šetření.

Kyjev a jeho západní spojenci obviňují z útoku na letoun povstalce vyzbrojované Moskvou či přímo ruskou armádu. Rusko varovalo před unáhlenými závěry, podle něj je nejpravděpodobnější příčinou katastrofy raketový útok ukrajinského bojového letounu.

Nizozemští vyšetřovatelé uvedli, že raketa, která loni nad Donbasem sestřelila malajsijský boeing, byla vypálena z území drženého povstalci.

Ruské rakety země-vzduch typu Buk podle některých tvrzení údajně používali povstalci, ve výzbroji ji ale má i ukrajinská a ruská armáda.

Policejní vyšetřování, které organizuje nizozemská prokuratura, má skončit letos v prosinci, podle některých zdrojů ale možná až v polovině příštího roku.