Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Elektrárny na vítr a slunce prý už vyrábí elektřinu levněji než elektrárny na uhlí

Elektřina z větrných elektráren je v Německu a Británii nejlevnější energií, a to i po odečtení všech dotací a úlev. Vyplývá to z analýzy agentury Bloomberg New Energy Finance. Je to poprvé, co k takovému výsledku dospěla energetika některé z nejvyspělejších zemí.

Pokud mluvíme o alternativních zdrojích energie, většina z nás si představí dotace, díky kterým si někteří elektrárny postaví a jiní jim je zaplatí. S tím je ale konec. Podle analýzy Bloomberg New Energy Finance jsou již nyní v Británii a Německu obnovitelné zdroje energie schopné konkurovat těm běžným (například uhlí) i bez jakýchkoliv dotací.

Podle analytiků Bloombergu se jedná o kruh - čím více solárních a větrných elektráren existuje, tím relativně dražší je eletkřina z uhlí a plynu. Tím méně se poté investuje do tradičních elektráren. A kruh se uzavírá, protože i když například solární elektrárna nefunguje na 100% celý rok, stejně v konečném důsledku dodá levnější elektřinu, než celoročně fungující elektrárna na uhlí.

"Obnovitelné zdroje se skutečně poprvé stávají přímým konkurentem zdrojů z uhlí a plynu. Předpokládáme, že časem bude přibývat větrných a solárních elektráren na úkor těch tradičních, které se investorům již nevyplatí stavět," píše ve zprávě Luke Mills.

Analýza také sleduje celosvětové trendy ve využití obnovitelných zdrojů. Nejvíce efektivní zatím jsou obnovitelné zdroje v Evropě před USA. I v zemích třetího světa se však obnovitelné zdroje stávají efektivnějšími a podle analytiků je tak možné, že jednou bude svět stát na energii z obnovitelných zdrojů.