trapas americké televize

trapas americké televize Zdroj: repro WGN TV

Americká televize přála Židům k Jom Kipur, použila k tomu nacistické označení

Obrovského faux pas se dopustila chicagská televize, která popřála Židům vše nejlepší k začínajícím židovským vysokým svátkům, tedy k Jom Kipur. V živém vysílání se totiž objevila žlutá Davidova hvězda s nápisem „Jude“, kterou byli nuceni nosit Židé v době nacistického teroru.

Přešlap byl o to horší, že hvězda se objevila na pozadí z modrobílých pruhů, které evokuje i mundúry, které nosili židovští vězni v nacistických koncentračních táborech.

Televize se okamžitě omluvila na sociálních sítích, později vysvětlila, že fotka pochází z fotobanky, a grafický editor „nepoznal, že jde o nacistický symbol“. „Neznalost neomlouvá,“ uvádí se v prohlášení televize WGN.

Potupné označování Židů bylo známé už v habsburské monarchii. Zrušeno bylo díky osvícenskému panovníkovi Josefu II. Pak jej ale znovu zavedl nacistický vůdce Adolf Hitler. V Německu, Československu, Maďarsku nebo Polsku nosili Židé modré nebo žluté Davidovy hvězdy s nápisem „Jude“, nebo bílé či světle žluté pásky s týmž černým nápisem.