ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Jens Meyer

Na hranicích EU vyrostou hotspoty, do uprchlických táborů půjdou miliardy

Velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru a konkrétní kroky k podpoře Itálie a Řecka při zvládání velkého počtu utečenců mají být celoevropským receptem na zvládnutí nynější migrační krize. Rozhodl o tom dnes v noci mimořádný summit EU.

Státníci EU slíbili "mobilizovat" pro Světový potravinový program (WFP) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nejméně miliardu eur (27 miliard Kč). Český premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci oznámil, že Česko svůj letošní příspěvek WFP zdvojnásobí. Další možné české příspěvky do různých programů pomoci bude nyní analyzovat ministerstvo zahraničí; přehled a návrhy by měly být do konce roku.

 

V Řecku a Itálii se do konce listopadu zřídí takzvané uprchlické hotspoty, kde budou moci být žadatelé o azyl rychle identifikováni a registrováni.

EU se shodlo na posílené pomoci Libanonu, Jordánsku, Turecku a dalším zemím v blízkovýchodním regionu, které se samy vyrovnávají s milionovými počty uprchlíků ze Sýrie. EU se chce intenzivněji zapojit do snah OSN o řešení syrské krize jako takové. S Tureckem hodlá EU podle závěrečného prohlášení ze summitu posílit dialog na "všech úrovních". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštíví EU 5. října.

 

"Evropská unie dává jasně najevo, že chce zlepšit podmínky uprchlíků v těchto zemích," poznamenala k tomu německá kancléřka Angela Merkelová. Větší pomoc na místě při řešení kořenů krize podle ní v důsledku znamená menší počty lidí na cestě do Evropy.