Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Velká nepříjemnost pro Zemana: Mynář nedostal prověrku

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi udělit bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Informoval o tom dnes deník Právo. Hrad se k informaci zatím nevyjádřil

Šéf NBÚ Dušan Navrátil se kvůli tomu v uplynulých dnech dvakrát sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který rozhodnutí úřadu nijak nerozporoval.

Zeman v minulosti uvedl, že pokud Mynář prověrku nezíská, nebude na Hradě jako kancléř dále působit. Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Důvody rozhodnutí NBÚ zatím nejsou známé, spekuluje se ale o tom, že úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích. Mynář objekt koupil loni před Vánocemi od právníka lobbisty Romana Janouška za 5,5 milionu korun, což je podle realitních makléřů cena dvakrát nižší, než je v místě u podobné nemovitosti obvyklé. Zemanův kancléř řekl, že v nákupu nic podezřelého nevidí.