Kdo je největší zaměstnavatel na světě?

Kdo je největší zaměstnavatel na světě? Zdroj: profimedia.cz

Kdo je největší zaměstnavatel na světě? Číňani to nejsou

Podle počtu populace by zřejmě většina lidí řekla, že země s největším počtem obyvatel bude mít také společnost, která zaměstnává nejvíce lidí na světě. Třeba taková Čína nebo třeba Indie, píše web časopisu Forbes.Realita je ale jiná

Největšími zaměstnavateli jsou totiž Američané, respektive americké ministerstvo obrany.

To má podle Forbesu 3,2 milionu zaměstnanců. Neznamená to, že všichni zaměstnanci jsou na území USA, část z nich tvoří také zahraniční zaměstnanci. Na druhém místě, s počtem 2,3 milionů zaměstnanců je Čínská lidová armáda. Indické dráhy, které titul největšího zaměstnavatele světa držely celá desetiletí, jsou až na osmém místě. Předstihl je například McDonald’s nebo a pátá je Velká Británie se svým počtem 1,7 milionů zaměstnanců ve zdravotnickém systému.

V České republice je podle údajů z roku 2013 největším zaměstnavatelem Agrofert, Babišův holding zaměstnává téměř 35 tisíc lidí, vezmeme-li v úvahu celou skupinu čítající desítky dceřiných společností. Další v pořadí je pak Česká pošta s necelými dvaatřiceti tisíci, dále pak energetická skupina ČEZ (opět včetně dceřiných společností), České dráhy a Ostravsko-karvinské doly .