Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Podle Bohuslava Sobotky nezačne systém kvót fungovat, i kdyby byl přijat

I kdyby dnes ministři vnitra Evropské unie rozhodli o přijetí kvót pro přerozdělování uprchlíků, systém reálně nezačne fungovat, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Neexistují podle něj právní nástroje, které by umožnily fungování takového systému. Věc může pro Evropskou komisi skončit velkou blamáží, řekl dnes Sobotka v Praze novinářům před odletem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na unijní jednání. 

Chovanec dnes v Bruselu bude jednat s dalšími ministry vnitra o zavedení povinných kvót na přerozdělení 120.000 uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska. Česko společně s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky kvóty odmítá, podobný názor mají i některé další země Evropské unie. Ve svém odporu jsou ale v unii v menšině a hrozí jim tak přehlasování. Ve středu pak bude o migraci jednat mimořádný summit EU.

Sobotka, který prý Chovance přišel před dnešním jednáním "morálně podpořit", zopakoval český postoj k řešení migrační krize. "Jak ministr vnitra, tak já zítra (ve středu) na jednání předsedů vlád budeme odmítat a jednoznačně odmítneme jakoukoli snahu zavádět trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků," řekl Sobotka.

Premiér také konstatoval, že evropská migrační politika nyní nefunguje a je třeba ji změnit. Zdůraznil například důslednější ochranu schengenské hranice nebo lepší rozlišování mezi ekonomickými a válečnými uprchlíky. Unie se podle něj musí připravit na případné další migrační vlny. Chovanec v této souvislosti varoval před prohlášeními evropských státníků, které podle něj mohou do Evropy přivést další vlnu statisíců uprchlíků.

Nedostatky vidí Sobotka i na české straně. Praha podle něj nedělá maximum, pokud jde o pomoc regionům s velkým počtem uprchlíků, jako je například Turecko nebo Jordánsko. Měla by svou pomoc zvýšit. Vláda o tom má jednat příští týden.

Sobotka důrazně odmítl, aby byl nesouhlas s povinnými kvótami spojen s rozdělováním peněz z fondů Evropské unie, jak požadují někteří západní politici. "Není možné, aby tato evropská solidarita i evropské fondy byly používány jako jakýsi nátlakový prostředek na členské státy Evropské unie, které nesouhlasí s návrhy Evropské komise," řekl premiér.

Podle Chovance bylo v pondělí v Česku zadrženo pouze pět uprchlíků. Zdůraznil ale, že destabilizace okolních zemí je pro Českou republiku problém. Přerozdělování běženců označil za prázdné politické gesto, kdy se některé země snaží zachovat svou tvář.