Izraelská policie může nasadit ostré náboje proti Palestincům, kteří házejí kameny na domy a auta

Izraelská policie může nasadit ostré náboje proti Palestincům, kteří házejí kameny na domy a auta Zdroj: ASSOCIATED PRESS/MAJDI MOHAMMED

Proti Palestincům, kteří kameny ničí domy a auta Izraelců, smí policie použít ostré náboje

Izraelská policie dostala povolení střílet ostrými náboji po Palestincích, kteří házejí kameny na domy a auta Izraelců. Policisté sice podle nových pravidel musí střílet na nohy útočníku, ale i tak hrozí, že dojde k obětem na životech, jak už se v minulosti několikrát stalo.

Poslední případ, kdy Izraelci (v tomto případě nikoliv policie ale armáda) zabili neozbrojeného Palestince, se odehrál v červnu. Poté, co Mohammed Kasbeh (17) házel kameny na obrněný transportér izraelské armády, odpověděla posádka transportéru palbou ostrými náboji. V prohlášení velitel posádky Yisrael Shomer řekl, že jednali v sebeobraně. Podle pitvy však byl Kasbeh střelen zezadu do hlavy.

Izraelský premiér Netanyahu je známý svou politikou nulové tolerance vůči házení kamenů. Proto jeho vláda dovolila izraelské policii používat ostré náboje proti Palestincům, kteří jsou ozbrojení pouze kameny. Netanyahu také plánuje zvýšit trest za házení kamenů na 20 let odnětí svobody.