Ztohoven

Ztohoven Zdroj: ČTK

Ochranka Hradu opět zadržela jednoho ze skupiny Ztohoven

Ochranka Pražského hradu zadržela dnes odpoledne jednoho z členů skupiny Ztohoven při pokusu znovu vylézt na lešení v areálu Hradu. ČTK to řekl mluvčí policejního prezidia David Schön. Zadržen zřejmě byl, když České televizi (ČT) poskytoval rozhovor o sobotní akci skupiny, kdy výtvarníci vyvěsili na Hradě místo standarty rozměrné rudé trenýrky. ČTK to řekl jeden z aktérů sobotní performance.

"Dnes rozhodně nešlo o další uměleckou akci Ztohoven," uvedl performer. Naznačil, že ochranka Hradu je po víkendu velmi ostražitá.

Výtvarník byl dnes stejně jako v sobotu oblečen do pracovního oděvu. V sobotu kolegům, kteří byli přestrojeni za kominíky, pomáhal s přípravami na místě. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK potvrdil, že dnes ochranka zadržela muže přestrojeného za dělníka. Podotkl, že Hrad očekával, že se budou podobné akce opakovat. "Po kominické tirádě se tentokrát převlékl za stavebního dělníka," uvedl.

Skupina Ztohoven video ze své sobotní akce zveřejnila na sociální síti Facebook. "Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," okomentovala svůj čin. Podle Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly a Hrad jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu. Policie oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení.