Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu

Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu Zdroj: Ztohoven

Policie zadržela tři muže z uskupení Ztohoven. Jsou podezřelí z krádeže a výtržnictví

Členové performerské skupiny Ztohoven v sobotu na Pražském hradě stáhli prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky. Video z akce skupina zveřejnila na sociální síti Facebook. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka tak zneuctili státní symboly a Hrad. Police oznámila, že zadržela tři muže, kteří jsou podezřelí z krádeže a výtržnictví.

Členové skupiny na střechu Nového královského paláce vylezli v přestrojení za kominíky. "Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," okomentovala skupina svůj čin na Facebooku. Pro víc informací odkazuje na svůj web www.ztohoven.com, který byl ale dnes dopoledne nedostupný.

Prezidentův mluvčí Ovčáček akci odsoudil na sociální síti Twitter. "Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů," uvedl tam. Označení Pražská kavárna Zeman a lidé z jeho okolí používají pro názorové oponenty prezidenta. "Hrad pošpinili 15. března 39 vlajkou nacisté. Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti. Až nyní vandalové vydávající se za umělce," napsal Ovčáček na Twitter později.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková dnes dopoledne ČTK sdělila, že policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR v sobotu odpoledne zadržel tři muže ve věku od třiatřiceti do jedenačtyřiceti let, kteří odcizili vlajku prezidenta republiky. "Zjistili jsme, že jde o muže, kteří již mají trestní minulost. Příslušníci ochranné služby je předali pražským policistům," dodala. Muži jsou podle Macalíkové prozatím podezřelí z trestných činů krádež a výtržnictví.

"Doufám, že policie a státní zastupitelství budou postupovat naprosto nekompromisně, i když se pachatelé budou snažit stylizovat do role obětí," řekl Ovčáček serveru iDnes.cz. Zákon o užívání státních symbolů ovšem říká, že se fyzická osoba tím, že "zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky", dopustí přestupku. Uložena za to může být až desetitisícová pokuta.

Skupina Ztohoven vešla ve známost svými intervencemi do veřejného prostoru. Z nejznámějších je akce Mediální realita, při které se napojila do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Na výstavě v pražském centru DOX také zveřejnila telefonní čísla některých politiků. Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali do konfliktu se zákonem už dříve.