Berlín a Vídeň chtějí víc peněz pro uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku

Berlín a Vídeň chtějí víc peněz pro uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku Zdroj: ČTK/AP/Manu Brabo

Berlín a Vídeň chtějí víc peněz pro uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku

Rakousko a Německo vyzvaly ke zvýšení mezinárodních příspěvků OSN o pět miliard eur (135 miliard korun), aby bylo možné zlepšit situaci v uprchlických táborech v Libanonu a Jordánsku. Berlín už začátkem září vyzval přispívající státy, aby odblokovaly finanční pomoc určenou na pomoc uprchlíkům. 

Rakouský kancléř Werner Faymann a německý vicekancléř Sigmar Gabriel dnes po svém setkání novinářům řekli, že uprchlíkům je třeba pomoci na mezinárodní úrovni. "Musíme pomoci zemím, v nichž je taková nouze, že jsou lidé nuceni vydat se na cestu. Nemají-li co jíst a pít, co mohou udělat jiného než uprchnout? Nezastaví je žádná bariéra na světě," řekl Gabriel.

Rakouský kancléř prohlásil s odkazem na Maďarsko, že "státy mohou stavět ploty a přenechat humanitární pomoc na sousední zemi, ale některé problémy nemají řešení na národní úrovni a je zapotřebí celosvětové solidarity".

Podle OSN je v Jordánsku přes 600.000 uprchlíků a v Libanonu asi 1,2 milionu.

Rakousko očekává, že spolková země Burgenland bude muse přijmout 10.000 uprchlíků, kteří tam míří z Maďarska. Zatím jich přijalo 6700. Mnozí směřují dále do Německa, i když jejich počet se v pátek snížil na 2000 oproti čtvrtečním 3700.

Německo usiluje o oddělení lidí prchajících před válkou od těch, kteří přicházejí z ekonomických důvodů. Lidé, kteří nejsou ve svých zemích perzekuováni, zatěžují německý azylový systém a podle úřadu brání v účinné pomoci těm, kteří ji skutečně potřebují. Osmdesátimilionové Německo letos očekává až milion žadatelů o azyl.