Íránský prezident Rúhání

Íránský prezident Rúhání Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Historická chvíle: Íránský prezident přeje Židům vše nejlepší

Íránský prezident Hassan Rúhání popřál Židům k jejich svátku Rosh Hashana, kterým Židé oslavují  příchod nového roku. Jde o velmi ojedinělé gesto, protože židovský stát Izrael je největším íránským nepřítelem.

Na svém Twitteru Rúhání napsal: „Muslimové i Židé procházejí od Abrahama. Nechť naše společné kořeny  prohloubí respekt a přinesou mír a vzájemné porozumění. L´šana tova (hebrejské přání nového roku)."

Zpráva se ale objevila pouze na anglickém twitterovém účtu Ruháního, který je sledován anglicky mluvícími lidmi včetně mezinárodních médií. V perské verzi chyběla. Odborníci na íránskou politiku si proto myslí, že Ruhání se jen snaží vylepšit svůj mezinárodní kredit po uzavření dohody o jaderných zbraních s USA. 

Je ale možné, že se Ruhání opravdu snaží vyjít iránským Židům vstříc. Například povolil, aby židovské školy mohly být uzavřeny v sobotu, kdy Židé drží šabat. O šabatu Židé nesmí studovat ani pracovat.

Mezi jeho další gesto vůči židovské menšině patří dar 400 000 dolarů židovské nemocnici v Teheránu nebo pozvání jediného iránského židovského zákonodárce na valní shromáždění OSN v New York v roce 2013.

V Iránu žije asi 20 000 Židů. Začátky židovské komunity v Iránu se datují do doby 1000 let př.n.l.