Zdroj: ČTK

Německá vláda zavede kontroly na hranici s Rakouskem

Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Potvrdil to dnes německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Opatření podle něj schválila jednomyslně koalice. Krok Německo konzultovalo s Rakouskem.

De Maizière v prohlášení k médiím dodal, že podle současného evropského práva není Německo zodpovědné za většinu žadatelů o azyl, a vyzval členské státy Evropské unie, aby uprchlíky v souladu s dublinskou úmluvou nejen registrovaly, ale zahájily s nimi i azylové řízení.

Kvůli uprchlíkům posiluje opatření na hranicích s Rakouskem i česká policie, řekl dnes ministr vnitra Milan Chovanec ČT. O dalším postupu se podle něj rozhodne podle počtu migrantů.

Deník Bild dnes s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů napsal, že spolková policie vypravuje posily k hranicím s Rakouskem. Údajně jde prý o 2100 příslušníků pohotovostních oddílů, kteří by měli pomáhat se zajišťováním hranice.

Podle informací Bildu hodlají německé úřady zahájit kontroly v blízkosti společné hranice s Českem a s Polskem. Má to prý zamezit vyhýbání se hraničním kontrolám na německo-rakouské hranici.

Největší evropská ekonomika se potýká s přílivem běženců. Jenom do bavorského Mnichova v sobotu dorazilo 12.200 uprchlíků.

Rakouské dráhy ÖBB podle agentury Reuters sdělily, že Německo se rozhodlo přerušit od 17:00 vlakovou dopravu z Rakouska. Situace v opačném směru je nejasná. Na cestě do Německa prý nyní mezinárodními expresy Railjet směřuje zhruba 1800 uprchlíků.

Přechodné zrušení vlakové dopravy tento týden zavedly také rakouské dráhy, a to mezi Rakouskem a Maďarskem. Odřeknutí spojů ÖBB ve čtvrtečním prohlášení vysvětlila jako následek masivního přetížení.