Americké F 18 startují k úderu na Islámský stát

Americké F 18 startují k úderu na Islámský stát Zdroj: ČTK/ZUMA/Robert Burck

Americký skandál: špióni lhali vládě o úspěších v boji proti islamistům

Přes 50 zpravodajců pracujících pro americké ministerstvo obrany na Blízkém východě přišlo se šokujícím obviněním. Jejich nadřízení z Central Command (CENTCOM), tedy z velitelství amerických sil pro oblast Blízkého východu a severní Afriky, lhalo ve svých zprávách týkajících se úspěchů Američanů v boji proti Islámskému státu.

Podle serveru dailybeast.com, který zprávu jako první přinesl, se už stížností zabívá inspekce ministerstva obrany. Fakt, že si na manipulaci s informacemi, které získali operativci v terénu, stěžuje tolik lidí, podle serveru může znamenat, že jde o systémové selhání a častou praxi v americké zpravodajské komunitě.

"Rakovina byla ve velení zpravodajských jednotek," řekl serveru nejmenovaný činitel ministerstva.

 Podle stížností zprávy, z nichž některé byly adresovány prezidentu Obamovi, hodnotily islamistické teroristické skupiny jako mnohem slabší, než ukazovaly zjištění z terénu.Velení CENTCOM se tak údajně snažilo vyhovět názoru, že USA válku s Islámským státem a Al Kájdou vyhrávají. 

Ve skutečnosti podle analytiků USA ve válce proti IS spíše stagnují. Džihádisty se stále nepodařilo vyhnat z důležitých strategických míst a měst a úspěchy amerických náletů se nadsazovaly.To se však kvůli manipulaci ze strany nadřazených do finálních zpráv určené pro armádu a vysoce postavené politiky včetně prezidenta Baeacka Obamy a ministra zahraničí Johna Kerryho nedostalo. Lživé informace se tak prý v jejich projevech pro média šířila dál mezi americkou a světovou veřejnost.