Libanon

Libanon Zdroj: ČTK

Libanon
Libanon
Libanon
Izrael
Libanon
15
Fotogalerie

Libanon, Izrael a Sýrii zasáhla obří písečná bouře

Libanon, Izrael a Sýrii zasáhla obří písečná bouře, kvůli které se výrazně zhoršila viditelnost a v nemocnici skončily s dýchacími problémy desítky lidí. Bouře dnes udeřila zejména na libanonskou metropoli, předtím se prohnala údolím Bikáa a částmi Sýrie. Syrské vládní jednotky byly kvůli špatnému počasí donuceny přerušit letecké údery na pozice rebelů severně od provincie Hamá, uvedla syrská provládní média.

Libanonští představitelé vyzvali obyvatele, aby raději nechodili ven. Nejméně 80 osob údajně kvůli zasažení velkým množstvím prachu omdlelo, nebo je s dýchacími problémy museli hospitalizovat. Úřady rovněž varovaly Libanonce, aby nepálili odpadky, které se nahromadily v ulicích Bejrútu v souvislosti s krizí ohledně svozu odpadu.

Podobné varování si vyslechli i obyvatelé Izraele, zůstat doma by podle tamních představitelů měli zejména starší lidé, děti a těhotné ženy. Písečná bouře bude podle meteorologů ovlivňovat počasí v zemi pravděpodobně až do středečního rána. Nejspíš již dnes odpoledne mají do Izraele rovněž přijít velká vedra, která potrvají až do víkendu. Ráno byla koncentrace písku největší v okolí Jeruzaléma, jižní části oblasti Západního břehu Jordánu a na Golanských výšinách.

Video placeholde
Písečná bouře zasáhla i letiště v jordánském Ammánu • Youtube