Stovky imigrantů vyrazily pěšky z Maďarska do Rakouska

Stovky imigrantů vyrazily pěšky z Maďarska do Rakouska Zdroj: ČTK

Rakousko a Německo vpustí migranty přicházející z Maďarska

Rakousko a Německo umožní migrantům přicházejícím z Maďarska vstup na své území. Informoval o tom rakouský kancléř Werner Faymann. Několik tisíc běženců se v pátek z Budapešti pěšky vydalo směrem k rakouské hranici. Dnes v noci navíc podle agentury Reuters stovky migrantů opustily centrum Budapešti v autobusech poskytnutých maďarskou vládou.

"Kvůli nynější nouzové situaci na maďarských hranicích souhlasí Rakousko a Německo s pokračováním cesty utečenců do svých zemí," uvedl Faymann. "Zároveň však očekáváme od Maďarska ochotu řešit vzniklou zátěž na základě spravedlivého rozdělování uprchlíků, o které usiluje Evropská komise," dodal.

Maďarská vláda v pátek večer slíbila, že poskytne zhruba stovku autobusů k odvozu migrantů čekajících na budapešťském Východním nádraží (Keleti) i běženců, kteří z nádraží vyrazili do Rakouska pěšky po dálnici.

Podle agentury DPA již z nádraží odjelo deset autobusů s uprchlíky a připraveno je dalších 50. Z místa, kde se utábořili uprchlíci mířící do Rakouska pěšky, prý zatím odjel pouze jeden z pěti připravených autobusů. Řada uprchlíků je údajně nedůvěřivá a nechce do autobusů nastoupit.

Rakouský Červený kříž uvedl, že v příštích několika hodinách očekává ve svém centru pro uprchlíky v Nickelsdorfu 800 až 1500 lidí. "Připravujeme pro ně postele, přístřeší, potraviny a teplé nápoje. K dispozici bude rovněž zdravotní péče," dodal.

Evropská komise se chystá zemím Evropské unie navrhnout přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků, třebaže s jarním návrhem rozmístění 40.000 běženců podle závazných kvót neuspěla. Uprchlická krize byla v pátek tématem mimořádného summitu Visegrádské skupiny (V4), který kvóty na přijímání běženců v rámci EU označil za nepřijatelné.