Rostlina Brugmansia z e které se vyrabí droga zvaná Dračí dech

Rostlina Brugmansia z e které se vyrabí droga zvaná Dračí dech Zdroj: Profimedia.cz

Zločinci mají novou zbraň - droga Dračí dech vymaže vaši svobodnou vůli

Francouzská policie ve čtvrtek zadržela tři členy mezinárodního gangu, kteří pomocí drogy skopolamin omámili a následně o všechno okradli tucty lidí. Použili k tomu silnou drogu skopolamin zvanou Dračí dech, která dokáže zcela vymazat vůli toho, kdo jí požije.

Podle policie jde o nový kriminální trend, který pochází z Latinské Ameriky. V Kolumbii a Střední i Jižní Americe jsou nyní hlášeny na policii stovky případů (podle některých ale zůstává většina případů neohlášených a číslo je pak až 50 000), kdy zločinci omámí náhodné kolemjdoucí či cizince tímto výtažkem z keře Brugmansia (příbuzný českého durmanu). Jejich oběti pak nemají vlastní vůli a postupují podle pokynů těch, co je omámili. Následující den si nic nepamatují a budí se s prázdným bytem i kontem.

Dvě ženy a muž čínského původu postupovali tak, že si oběť, většinou starší ženu nebo muže, vyhlédli na ulici. Pak se jej snažili vylákat na klidné místo. Tam je donutili přičichnout k „léčivému přípravku z přírodních bylin“. Často také obětem namluvili, že je přípravek bude bránit před smůlou.

Oběti pak upadly do hypnotického stavu, během něhož jim zločinci vybílili byt a sebrali všechny cennosti. Jedné ženě z Paříže například ukradli peníze a šperky za 100 tisíc euro.

V hotelovém pokoji, kde čínská trojice bydlela, policie našla dobře vybavenou laboratoř a zásobu neznámých rostlinných výtažků.

Dračí dech se vyrábí v Kolumbii z rostliny Brugmansia chemickým procesem, jehož výsledkem je bílý prášek podobný kokainu. Podle deníku Daily Telegraph Dračí dech během studené války používaly KGB a CIA jako „sérum pravdy“ při výsleších.