Monika, Klára a Petr Kramní

Monika, Klára a Petr Kramní Zdroj: Archív rodiny

Soud s Petrem Kramným: místo krimi zatím spíš telenovela o rodinných vztazích

Smrt Moniky a Kláry Kramných a soud s Petrem Kramným, obviněným z jejich vraždy, s sebou nesou další tragédii. Méně viditelnou, v pozadí, ale nezvratnou, bez ohledu na výsledek procesu – rozvrácené rodiny pozůstalých i obžalovaného. Žijí pod obrovským tlakem, obviňují se mezi sebou, útočí na sebe, zrazují se.

I ti, kteří se o kauzu nezajímají, na ni mají názor a vědí, kdo je kdo. Není místa, kam by nedoputoval alespoň jeden záběr obličeje možná nejnenáviděnějšího Čecha současnosti Petra Kramného přiváděného k soudu.

„Když slyším, jak lidé na Petra házejí špínu, lidé, co ho vlastně ani neznali… Ale mnohem horší je, když slyším ty, co ho znají, a vím, že lžou. Nevím, proč to dělají. Tak aspoň nesouhlasně mlčky vrtím hlavou. Nic jiného nemůžu,“ říká paní Irena Rychlá, maminka Petra Kramného, když vzpomíná na dny červencového soudního přelíčení. Už předtím musela odejít z práce v místní nemocnici. “Měla jsem pocit, že si na mě všichni všude ukazují. Styděla jsem se. Byl to hrozný pocit. Strašný. Plížila jsem se cestou do práce, v nemocnici chodbami. Bála jsem se a styděla,“říká.

Z rodičů Moniky Kramné už žije jen otec. Zdravotní stav její matky se po egyptské tragédii zhoršil, nakonec zemřela na embólii. Otec Moniky a dědeček Kláry Erich Nicieja je zlomený. Upíná s k soudu, čeká, jestli se dozví pravdu o osudu své dcery a vnučky. „Počkejme na soud. Já nevím, jestli to udělal. Já jen chci, aby to skončilo. Jestli se mu budu moct podívat do očí, když se ukáže, že nic neudělal? Proč ne? Já proti Petrovi nic nemám, nic jsem mu neudělal. Chci už jen vědět, kdo za to může,” říká.

Soud s Petrem Kramným naplňuje parametry úspěšné telenovely. Jedna z hlavních dramatických linií probíhá na úrovni rodiny. Pravdu o tom, co se vlastně v Egyptě stalo, se veřejnost zatím nedozvěděla. Co se naopak ví, je, jaký měli Kramní intimní život, co kdo z nich chtěl a nechtěl, jak doma uklízeli, s kým se (ne)stýkali, kdo co platil, kdo a jak často chodil na internet, kdo byl nevěrný, s kým v rodině se (ne)měli rádi, kdo komu dlužil, kdo komu záviděl a co.

Reflex 36/2015Reflex 36/2015|ArchívO osudech obou rodin zasažených egyptskou tragédií se dočtete v reportáži Adély Knapové v nejnovějším čísle Reflexu.