Stanový tábor pro uprchlíky v Břeclavi

Stanový tábor pro uprchlíky v Břeclavi Zdroj: ČTK

V Břeclavi vyrostl stanový tábor pro uprchlíky

Hasiči dnes dokončili stavbu stanového tábora pro uprchlíky v areálu věznice v Břeclavi-Poštorné pro 300 běženců.  25 velkokapacitních stanů pro 300 běženců stavělo od úterního odpoledne 90 hasičů. Břeclav i kraj nyní žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě. Mnozí z občanů Břeclavi jsou znepokojeni.

"Je to informace nemilá (vybudování tábora), ale je to lepší, než aby se tito lidé pohybovali volně po Břeclavi a přispívali k rušení veřejného pořádku," uvedl starosta města Pavel Dominik. Situaci vnímá jako složitou, ale ne tragickou.

 

Tábor má zatím sloužit jen jako záloha pro případ mimořádné uprchlické vlny. Provozuje ho Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

 

Stanový tábor pro uprchlíky v BřeclaviStanový tábor pro uprchlíky v Břeclavi|ČTK

 

Ministerstvo vnitra si Břeclav vybralo mimo jiné kvůli umístění při vstupu migrační vlny do Česka. Jen v noci na úterý policie v Břeclavi zadržela ve vlacích 214 běženců, které dočasně umístila v tělocvičnách, poté rozvezla do dalších zařízení v Česku.

 

Nálada ve městě je kvůli obavám z přílivu uprchlíků na bodu mrazu. Radnice se snaží situaci zklidnit. Dnes například podalo trestní oznámení na člověka, jenž v internetové diskusi tvrdil, že v táboře je 4000 běženců a další tábor buduje stát v areálu bývalé skládky v městské části Charvatská Nová Ves. "Tábor je prázdný, na skládce se nic nebuduje, jde o šíření poplašné zprávy," řekl Dominik.