Demonstrace odpůrců ústavní reformy před ukrajinským parlamentem

Demonstrace odpůrců ústavní reformy před ukrajinským parlamentem Zdroj: ČTK

Při demonstraci před kyjevským parlamentem vybuchl granát, zranil desítky lidí

Až 100 lidí dnes podle sdělení kyjevské policie zranila exploze bojového granátu, který vrhl neznámý útočník do davu policistů před budovou ukrajinského parlamentu. Útok si vyžádal i zatím nezjištěný počet mrtvých. Demonstranti protestovali proti rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který dnes v prvním čtení schválil většinou hlasů návrh ústavní reformy zaměřené na decentralizaci státní správy. Po bouřlivé debatě pro návrh zvedlo ruku 265 ze 450 poslanců.

Začátek dnešní schůze byl několikrát odložen kvůli dramatickým protestům poslanců z národně orientovaných stran, zejména Radikální strany a západoukrajinské strany Svépomoc. Prezidenta Petra Porošenka, který chce reformou vytvořit politické předpoklady pro ukončení války na Donbasu, obviňovali z protiústavního převratu a zrady národních zájmů. Sál sněmovny se otřásal hlasitými projevy nespokojenosti a skandováním "Hanba!".

Bojová atmosféra ovládla také okolí parlamentní budovy. Pro asi 3000 demonstrantů shromážděných před parlamentem se schválení návrhu ústavních změn stalo signálem k útoku na parlamentní budovu. Vzduchem létaly dýmovnice, dělbuchy a lahve se zápalnou směsí, policie odpovídala slzným plynem a obušky.

Odpoledne nepokoje vyústily v krvavý incident, při němž bylo po explozi bojového granátu zraněno až 100 lidí. Podle očitých svědků vhodil neznámý útočník granát do skupiny zasahujících policistů a příslušníků Národní gardy. Nejméně pět lidí je v kritickém stavu, mezi zraněnými jsou údajně i civilisté a nejméně tři novináři. Šéf kyjevské policie Oleksandr Tereščuk oznámil, že exploze několik lidí zabila, jejich počet ale neupřesnil.

Ultranacionalisté z Pravého sektoru už dopoledne zablokovali svými automobily příjezdy k parlamentní budově. Pořádek ve městě se snažilo zjednat 3500 povolaných policistů, vojáků a gardistů.

Změny ústavy měl v parlamentu osobně zdůvodnit Porošenko, vzhledem k atmosféře ve sněmovně ale na jednání vyslal jen svého zmocněnce. Proti návrhu nakonec hlasovalo 87 poslanců, mezi jinými i zastupitelé strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Návrh zákona o decentralizaci je klíčovou součástí politických dohod z letošního února, které měly rozbouřenému Donbasu přinést mír. Zákon dává donbaské samosprávě rozsáhlé pravomoci včetně neodvolatelnosti zvolených zástupců, svobodného užívání ruštiny a práva na formování vlastních bezpečnostních struktur. Zákon nicméně nepřiznává Donbasu jako celku zvláštní status, po němž volají separatisté.

Parlament dnes schválil ústavní reformu v prvním čtení, ve druhém potřebuje návrh ke konečnému schválení dvoutřetinovou většinu hlasů. Šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman dnes bez dalšího upřesnění oznámil, že ke druhému čtení budou poslanci pozváni během podzimní parlamentní schůze, která začíná už v úterý.