Kevin Dahlgren

Kevin Dahlgren Zdroj: ČTK

Američan Dahlgren je v Česku. Hrozí mu doživotí za čtyřnásobnou vraždu

Američan Kevin Dahlgren obviněný ze čtyřnásobné vraždy byl vydán do Česka. Z  dokumentů amerického ministerstva spravedlnosti vyplynulo, že padly všechny právní překážky stojící tomuto vydání v cestě. Letadlo s Dahlgrenem už přistálo v Praze. V ČR mu hrozí doživotní trest vězení.

"Ve věci vydávacího řízení jej nezastupuji, takže přesnější informace nemám. Oficiální informace o jeho vydání ke mě zatím nedorazily," uvedl Dahlgrenův český advokát Richard Špíšek. Doplnil, že vydání Dahlgrena do ČR očekával od samotného počátku. Podle něj k tomu "vše směřovalo".

Špíšek předpokládá, že jej k zastupování Dahlgrena, jemuž byl v ČR přidělen ex offo, vyzve jihomoravská policie. Očekává, že Američan bude umístěn do vazební věznice v Brně-Bohunicích, kde se budou konat jeho výslechy. Dahlgren bude mít samozřejmě možnost zvolit místo Špíška jiného obhájce.

Možnost vydání Američana české justici dnes přivítal premiér Bohuslav Sobotka. "Dahlgren je obviněn z brutálního zločinu, který byl spáchán na území České republiky, a měl by být proto souzen podle českého práva," uvedl předseda vlády, podle něhož je vydání úspěchem českých diplomatů v USA i českého ministerstva spravedlnosti.

Dahlgren je ve vazbě od května 2013, kdy přiletěl do Washingtonu. České úřady jej obvinily, že nedlouho předtím v Brně-Ivanovicích brutálně zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle české policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

S vydáním americké soudy souhlasily již před časem, Dahlgrenovi právníci však podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo. Minulý týden se obrátili na Nejvyšší soud USA poté, co soudy nižší instance rozhodly, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby.